Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jihlavské Horácké divadlo chystá hru o básníkovi Janu Zahradníčkovi

Pod režijním vedením Michala Skočovského nastudovalo Horácké divadlo hru Jediný život. Její autorkou je básnířka a dramaturgyně Alžběta Michalová, která v ní zachytila devítileté věznění básníka Jana Zahradníčka. Ve hře ho ztvární Stanislav Gerstner, Tereza Slámová a Štěpán Tuček, premiéra hry bude 5. května v 19:00, uvedla mluvčí divadla Mirka Kvíčalová.

Text inscenace k divákovi hovoří mnohohlasně, ze skryté vězeňské mše, štvavým jazykem prokurátorů, soudců, bachařů, rozmanitých spoluvězňů, ale také a zejména legendární milostnou korespondencí s manželkou Marií i samotnou poezií Jana Zahradníčka, řekl režisér Skočovský.

Dramaturg inscenace Jaroslav Čermák mladší v ní vidí až antické drama, ve kterém se promítá nejen tragédie společenského zřízení, ale také tragédie Zahradníčkova rodinného života. Hudbu k hře napsal Ondřej Mikula, autorem scény je Jaroslav Čermák starší. Kostýmy jsou z dílny Lucie Šperlové. V roli Zahradníčkovy ženy Marie se představí Lenka Schreiberová.

Michalová byla nominována na cenu Magnesia Litera 2015 v kategorii objev roku za svou debutovou básnickou sbírku Zřetelně nevyprávíš. Mimo jiné se podílela na scénáři hry o Josefu Toufarovi Zpráva o zázraku v Divadle Husa na provázku.

Katolický básník Zahradníček si v roce 1952 vyslechl v politickém procesu třináctiletý trest vězení. Za mřížemi zůstal do roku 1960, brzy po propuštění zemřel. Zahradníček patří vedle Otokara Březiny, Josefa Floriana či Jakuba Demla k hlavním postavám české křesťanské literatury.

Autoři | Foto Horácké divadlo Jihlava

Štítky Horácké divadlo, premiéra, Jediný život, Jan Zahradníček, divadlo, Alžběta Michalová, Jaroslav Čermák, Otokar Březina, Jakub Deml, Josef Toufar, Josef Florian, Divadlo Husa na provázku, Magnesia Litera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Horácké divadlo chystá hru o básníkovi Janu Zahradníčkovi | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.