Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Ve stylu stranických sjezdů. Dokumentární festival byl v úterý večer slavnostně zahájen

21. ročník Ji.hlavy byl zahájen v duchu politického sjezdu. Cenu Respektu získal Janek Rubeš a jeho reportáž o podvodech s měnami. Druhý festivalový den nabídne filmový portrét Milouše Jakeše, příběh džihádisty i práva zvířat.

Na zahájení se střídali hosté s proslovy, nechyběl ani živý poník či ukázka bojového umění krav maga. Promluvil ekonom Tomáš Sedláček i bezpečnostní analytik Luděk Jiráček. Večer zakončil film Doroty Nvotové Mečiar. Ten bude možné vidět i druhý festivalový den. Zahajovací ceremoniál režíroval Jiří Havelka z divadla Vosto5. „Každý myšlenkový proud, který zůstává bez sebereflexe, se stává ideologií. A to vztahujeme na festival, na Česko, na Slovensko, na Evropu, na svět," popisuje zahajovací ceremoniál Jiří Havelka.

Cenu Respektu za nejlepší investigativní reportáž získal Janek Rubeš za odhalení podvodných praktik při směně českých bankovek v pražských ulicích. „Nakonec jsme vítězem zvolili příspěvek Ruličkáři Jana Rubeše o podvodech před směnárnami, kteří vznášejí otázku atraktivity a pravidel žurnalistky v době sociálních sítí,“ zdůvodnila svůj verdikt porota složená z redaktorů týdeníku Respekt. Ocenění za nejlepší film v sekci Krátká radost si odnesl bangladéšský režisér Ashique Mostafa za film Interiéry a exteriéry. Vítěze Krátké radosti vybrali v online hlasování diváci webu dafilms.cz.

Sekce Opus Bonum uvede dokument Chybějící režisérky Farahnaz Shafirové inspirovaný příběhy pohřešovaných osob v íránských novinách. Význam střechy nad hlavou v životě každého z nás popisuje film jihokorejské režisérky Rayi Kimové Dlouhé sbohem. „Vztah s vaším domem, kde bydlíte, je velmi důležitý. Pokud s ním nejste spokojení, celý váš život je pak nestabilní,“ popisuje situaci opouštění svého domova jedna z postav dokumentu. Téma vlivu prostředí na osobnost otevírá i francouzský režisér Eric Baudelaire v konceptuálním dokumentu Také známý jako džihádista. Zachycuje cestu mladého Francouze alžírského původu z domoviny do Sýrie a zpět od společenské jistoty k radikalismu a zmaru.

Letošní nová soutěžní sekce Svědectví přírody se pak v snímku Mají zvířata práva? ptá, jestli mohou zvířata hájit svá práva u soudu. Zvláštního uvedení se dočká snímek Nejsledovanější, který nahlédne do osobního života youtuberů. „Dnešní video bude něco trochu jinýho než natáčíme normálně,“ uvádí do kontextu téma dokumentu sestry z dua A Cup of Style. Bývalého vrcholného představitele komunistické strany Československa, Milouše Jakeše, téměř asketického může s pevným přesvědčením o správnosti minulého uspořádání našeho státu, představí osobně dokumentarista Pavel Křemen ve snímku Milda. Sondu do problematiky trestu smrti osobně představí producentka filmu Trest Laura Schacham v sekci Americký rok.

Středeční večer v divadle DIOD uvede inscenaci NICK, ve které se režisérka Petra Tejnorová kombinující prostředky divadelního a filmového ptá: „Čemu a za jakých podmínek jsme ochotni uvěřit?“ Stejný večer představí i inscenaci Horáckého divadla 3 100° C mé krve přinášející výpovědi evropských a amerických matek, jejichž děti se přidaly k Islámskému státu. V Inspiration Forum Lounge @ Respekt Café proberou redaktoři týdeníku Respekt aktuální povolební situaci.

Autoři | Foto Jan Hromádko

Štítky Janek Rubeš, Respekt, divadlo, Miloš Jakeš, film, Jiří Havelka, Tomáš Sedláček, Evropa, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve stylu stranických sjezdů. Dokumentární festival byl v úterý večer slavnostně zahájen | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.