Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě se kvůli opravám uzavře. Návštěvníky pak čeká lepší zázemí

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě hledá dodavatele opravy svých dvou budov. Kvůli pracím v odhadované hodnotě 40 milionů korun budou od července uzavřené. Investice má zlepšit výstavní možnosti galerie i zázemí pro návštěvníky, řekl ředitel galerie Daniel Novák.

„Stavební část by měla být hotová do prosince letošního roku s tím, že leden a únor potom budou na montáže technických zařízení a audiovizuální techniky, která je také součástí projektu," řekl Daniel Novák.

Jihlavská galerie sídlí v historických objektech na Masarykově náměstí a v Komenského ulici. V budově na náměstí se bude mimo jiné upravovat přízemí, do kterého se z mezipatra přesune vrátnice. Součástí prací bude oprava povrchů stěn, stropů i podlah.

Lepší osvětlení po 15 letech 

Galerie, kterou ročně navštíví až 28 tisíc lidí, má ve svých sbírkách přes 6000 předmětů. Nechybí v nich díla Jana Zrzavého, Josefa Šímy nebo Bohumila Kubišty.

Jejich hlavním cílem je ale podle Nováka výměna technického vybavení. Nové má zajistit exponátům lepší klimatické a světelné podmínky. Současné osvětlení funguje v galerii asi 15 let. Už je hodně poruchové a se špatně dostupnými náhradními díly. „Už jsme se dostali do situace, kdy každý den bojujeme s tím, jestli rozsvítíme, nebo ne. A dodavatelé bohužel náhradní součástky neradi vyrábějí. Takže součástí projektu je, aby udržitelnost byla minimálně 20 let s tím, že dodavatel se zaručuje, že servis bude po celou dobu nějakým způsobem zajišťovat," řekl Novák.

Rozsah naplánovaných prací je tak velký, že nebylo možné řešit práce na etapy a nechat galerii částečně v provozu. Až do konce června ale mohou lidí navštívit vedle stálé expozice několik krátkodobých výstav. Na začátku března se otevřela i výstava Fragmenty spojující práce malíře Romana Hušáka a sochaře Jiřího Plieštika. „Plieštik ve své formě dospěl k určité jednoduchosti, která se snaží ve fragmentu zachytit něco z celistvosti světa. Má to určitý duchovní přesah. Každý z autorů se vyjadřuje jiným způsobem, ale v tomto jsou si velice podobní," řekl Novák. Výstava potrvá do 9. června.

„Způsob, který tady ještě nebyl." 

Ve stálé expozici je k vidění asi 80 děl. Několikaměsíční opravy galerie využije k její nové instalaci. Autorem scénáře bude historik umění Ivo Binder. „Těším se na to, že sbírku zhodnotí způsobem, který tady ještě nebyl," řekl Novák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky galerie, umění, kultura, rekonstrukce, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě se kvůli opravám uzavře. Návštěvníky pak čeká lepší zázemí | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.