Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sázavafest 2024 nebude, informovali organizátoři. Doufáme, že se festival zase vrátí, vzkazují návštěvníci

Pokud jste se příští rok chystali na hudební festival Sázavafest, pak vás tato zpráva nepotěší. Organizátoři tohoto festivalu, jehož počátky sahají až do roku 2001, informovali o tom, že akce se v roce 2024 neuskuteční. Důvodem je nedostatek peněz.

Na zrušený ročník, který měl být dvaadvacátý, ještě nebyly prodané žádné vstupenky, vůči návštěvníkům tak festival žádné závazky nemá, řekla ředitelka festivalu Andrea Zdarsová. Festival se od roku 2013 konal ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.

„Snažili jsme se sehnat partnery, kteří by do festivalu vstoupili. Bohužel, náklady jsou tak vysoké, že už je nechceme financovat," uvedla Andrea Zdarsová. Částku, která byla na několikadenní festival nutná, nechtěla komentovat.

Zpět na začátek 

Festival začínal v roce 2001 jako jednodenní benefiční akce v Týnci nad Sázavou na Benešovsku v areálu pro 1800 lidí. O čtyři roky později už na jiném místě přilákal na 10 tisíc návštěvníků. Postupem času se podle organizátorů návštěvnost ještě zdvojnásobila. Festival také vystřídal několik míst konání od Kácova na Kutnohorsku nebo Benešova přes Světlou nad Sázavou, kde se konal v zámeckém parku. Pauzu měl pouze v době pandemie covidu-19. Letošní ročník se konal od 20. do 22. července.

„Sázavafest byl vždy více než jen hudební festival, proto věříme, že to není definitivní konec. Aktivně hledáme silné partnery a doufáme, že s jejich pomocí budeme moci festival v budoucnu obnovit," uvedli pořadatelé na webu festivalu. Doplnili, že během organizování festivalu během posledních let čelili nelehkým výzvám, ať už to byly vysoké náklady či rostoucí ceny nájmů.

O tom, že se festival v roce 2024 konat nebude, informovali organizátoři i na svých sociálních sítích. Pod příspěvkem se objevila řada komentářů. „Mně se chce brečet. Loňské léto byl špatně zvoleny termín. Bylo spoustu velkých akci v tu dobu. Doufáme, ze se vám to jednou podaří. Byl to nejkrásnější fest, ať už kvůli lokalitě nebo jen rodinnou atmosférou,“ věří jedna z diskutujících Denisa Zimlová. „Tak to nás velmi mrzí, byl to nejlepší fesťák, jezdili jsme s manželem každý rok. Snad znovu začnete, ale trošku se bojím, že ne. Jsme z toho moc smutní. Doufám, že se mýlím a opravdu festival zase v příštích letech rozjedete,“ píše optimisticky Martina Wollenheit.

V komentářích na Facebooku kritikou nešetří třeba Jan Vlášek. „Vstupenka za 3 litry na to nevydělala? Nebo už to nevydělá 20 míčů, ale 10? To je zajímavý. První festival ze série parku SnS byl za pár stovek a kapely byly daleko zajímavější než poslední roky. V konkurenci jiných nesrovnatelně lépe obsazených festivalů tragédie. Raději to prodejte jako značku někomu, kdo to bude dělat srdcem a ne pro prachy.“ Na Jana Vláška reagovala Lenka Straková, která se na jeho organizaci také podílela. „A vy byste dřel jako ma*or na akcí s nejistým počasím, účastí kapel, počtem diváků… Bla bla… A v dnešní době neskutečnými náklady a administrativními problémy, nejistým ziskem… A něco málo v soukolí zadrhne a jdete domů naprosto vyčerpán a čelící k tomu zdrcující kritice? Vždyť je to práce jako každá jiná a nikdo nechce jít po akci domů s dluhem. Na týhle obří akce už přestali stačit drobní sponzoři a jeden velký už na vše nestačí. To je můj názor. Ráda jsem se na SF podílela, ale ten, kdo tam nepracoval vůbec netuší, co vše takový gigant obnáší. Bylo to fajnový a je na co vzpomínat. Udelejte to taky,“ odpověděla Lenka Straková.

Úmrtí zakladatele 

V komentářích se také objevilo jméno zakladatele Sázavafestu Pavla Kloupara, který zemřel letos na konci listopadu. Bylo mu 55 let.

Ve věku 55 let zemřel Pavel Kloupar, zakladatel hudebního festivalu Sázavafest

Českou kulturní a hudební scénu zasáhla nečekaná rána. Ve věku 55 let ve čtvrtek těžké nemoci podlehl Pavel Kloupar, zakladatel Sázavafestu, jednoho z nejvýznamnějších hudebních festivalů na Vysočině.

O úmrtí informovala jeho bývalá partnerka Iva Lecká, která je matkou jeho syna. „Je mi strašně líto, ze jeho cesta byla tak krátká. Bolí to, těžko se s tím smiřuje. Vzpomínky zůstávají,“ vyznala se.

Pavel Kloupar pořádal Sázavafest od roku 2000 nejprve jako jednodenní akci na podporu vozíčkářů. Akce se často přesouvala, na vrcholu byla okolo roku 2009, kdy na zpěváka Mobyho přijelo přes 20 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sázavafest

Štítky festival, organizace, ročník, Sázavafest, finance, 2024

Sázavafest 2024 nebude, informovali organizátoři. Doufáme, že se festival zase vrátí, vzkazují návštěvníci | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.