Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kulturní scénu navždy opustil bývalý ředitel Horáckého divadla Miloš Stránský. Bylo mu 85 let

Jihlavské Horácké divadlo dnes v podvečer informovalo o úmrtí divadelníka, herce, režiséra a v neposlední řadě divadelního ředitele Miloše Stránského. Zemřel v 85 letech po dlouhé nemoci.

Miloš Stránský svou kariéru zahájil v Divadle Jiřího Wolkera v Praze, kam zběhl ze studií režie. Poté působil v divadle v Liberci a Plzni, následně přešel do Jihlavy, do Horáckého divadla. To bylo v roce 1965. V Jihlavě se také oženil a založil rodinu. Jeho synem je známý český herec Martin Stránský. 

Po roce 1989 dostal od hereckého souboru nabídku, aby se stal ředitelem Horáckého divadla. Tu přijal a 30. května 1990 začal divadlu šéfovat. V této době divadlo přežívá v náhradním prostoru, započatá rekonstrukce z října 1989 je zastavena, vypisuje se nová architektonická soutěž. Úsilím Miloše Stránského se nakonec podařilo první polistopadové divadlo v Česku vybudovat.

145 rolí a sedm divadelních inscenací

Stránský byl ředitelem do roku 2000, v hereckém angažmá ale zůstává až do konce sezóny 2005/06. Za svůj herecký život ztvárnil na145 rolí, zároveň má na kontě autorství mnoha divadelních textů a jako režisér nastudoval v HDJ sedm divadelních inscenací. 

„Miloš Stránský byl velkou osobností Horáckého divadla, měl zásadní vliv na jeho podobu, jeho odkaz divadlo nese stále. Miloš Stránský byl skvělým kolegou, kamarádem, člověkem – a zůstává jím v srdcích všech, kdo ho znali. Čest jeho památce," sdělilo Horácké divadlo na svém webu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horácké divadlo Jihlava | Zdroj Horácké divadlo Jihlava

Štítky úmrtí, divadlo, kultura, herec, ředitel, Horácké divadlo, Miloš Stránský, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní scénu navždy opustil bývalý ředitel Horáckého divadla Miloš Stránský. Bylo mu 85 let | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.