Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Románovou kroniku Rok na vsi v sobotu ve své premiéře představí jihlavské Horácké divadlo

Literární počin bratří Mrštíků nastudovali herci krajského Horáckého divadla Jihlava. Příběhy obyvatel vesničky Habrůvka z období na sklonku 19. století a pod dohledem režiséra a uměleckého šéfa Divadla Pod Palmovkou Michala Langa představí premiérově tuto sobotu 10. prosince v 19:00 na Velké scéně.

„​Stěžejním tématem je kruh jako společenství, jeho pevný řád a pravidla. Téma kruhu, kdy jedinec je závislý na fungování celé pospolitosti,“ uvedla dramaturgyně Horáckého divadla Barbora Jandová.

„Krajské a zároveň jediné profesionální divadlo na Vysočině nám dělá velkou radost. Aktuálně hraná představení mají velký úspěch a herci v nich dokazují, že jsou schopni uchopit i výrazně náročná témata. Vzpomenu, že hlediště pravidelně vyprodává muzikál Adéla ještě nevečeřela, který opravdu stojí za to zhlédnout,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

Divadelní adaptaci Aloise a Viléma Mrštíků zpracoval v roce 1993 Miroslav Krobot. Jeho dramatizace zhušťuje všechny motivy rozsáhlého románu do několika dějových linek a je mimořádnou příležitostí pro celý herecký soubor, kde každá postava na nevelké ploše několika výstupů musí vystihnout svůj charakter a příběh.

Stěžejní dějovou linkou Roku na vsi je zničující „hříšný“ vztah místního obchodníka a majitele hospody Cyrila Rybáře (hraje František Mitáš) s místní „Messalinou“ Vrbčenou (Lenka Schreiberová). Další dějovou osu tvoří příběh starostova syna Antoše (Daniel Ondráček) a příběh jeptišky Amáty (Tereza Otavová). Na ně se nabalují osudy ostatních – jejich rodin, lásek i nepřátel. Rok na vsi není žádným idylickým žánrovým vesnickým obrázkem – je plný vášně, lásky, pudů a živočišnosti.

Rok na vsi, ve kterém si zahraje 23 herců a také žáci literárně-dramatického oboru ZUŠ Jihlava v dětských rolích, je 953. premiérou na Velké scéně a zároveň čtvrtou premiérou letošní 77. sezony Horáckého divadla Jihlava.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky divadlo, premiéra, Vilém Mrštík, Horácké divadlo Jihlava, Divadlo pod Palmovkou, Habrůvka, Kraj Vysočina, Jana Fischerová, Miroslav Krobot, František Mitáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Románovou kroniku Rok na vsi v sobotu ve své premiéře představí jihlavské Horácké divadlo | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.