Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

PŘEHLED: Mezi letními festivaly na Vysočině nebudou ani letos chybět Prázdniny v Telči

V přehledu letních kulturních akcí na Vysočině nebude ani letos chybět festival Prázdniny v Telči. Jeho jednačtyřicátý ročník zahájí Funny Fellows, Zatrestband a Ondřej Ruml 28. července. Hudební fanoušci ale budou moci i na tradiční festivaly do Světlé nad Sázavou nebo Náměště nad Oslavou. Spojení tance a architektury nabídne festival KoresponDance a ještě před hlavní turistickou sezonou se uskuteční Evropský festival filozofie. A v srpnu se v Jaroměřicích a okolních obcích uskuteční 25. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského, zazní při něm i první česká opera napsaná v 18. století.

Sedmnáctidenní telčský festival nabídne jen na hlavní scéně 40 zpěváků nebo hudebních skupin včetně Hradišťanu, Druhé trávy nebo Poutníků. Tradičním místem konání festivalu bude i letos nádvoří telčského zámku, hraje se ale také na Náměstí Zachariáše z Hradce nebo v zámeckém parku a Panském dvoře.

Festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, který je o něco mladší než telčské hudební setkání, se otevře 22. července koncertem argentinského souboru The quinteto Astor Piazzolla. Festival, jehož hlavní scénou bývá náměšťský zámek, nabídne do 29. července koncerty umělců z celého světa.

Přibližovat českým posluchačům hudební světové styly je záměrem pořadatelů několik let. Letos jejich pozvání přijala i kubánská zpívající violoncellistka Anna Carla Mazaová nebo jamajský bluesman Andrew Chin vystupující pod jménem Brushy One String. Podle dramaturga festivalu Michala Schmidta hraje na kytaru s jedinou strunou, což ho v podstatě neodlišuje od zástupu jiných pouličních umělců hrajících tak po celém světě, nejvíc asi v Africe, provedení jeho hudby je ale autentické a unikátní. V Náměšti nad Oslavou bude mít i svůj workshop.

Vzpomínka na Santiniho 

Festival současného pohybového umění KoresponDance chce letos podle Barbory Duškové z pořádajícího Centra choreografického rozvoje SE.S.TA ve Žďáru nad Sázavou připomenout stavitele Jana Blažeje Santiniho. Je autorem žďárského kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru.

Mezinárodní festival Petra Dvorského bude od 5. do 19. srpna, řekla za pořádající agenturu Lenka Šimečková. Kvůli růstu ceny nájmu v areálu jaroměřického zámku podle ní z programu vypadl koncert Lucie Bílé a Petra Maláska. Na zámku by se ale ke čtvrtstoletí existence festivalu měla odehrát opera O původu Jaroměřic na Moravě. Nedokončená opera z 18. století je považovaná za první českou operu. „Obrovskou práci si s tím dal Tomáš Hanzlík, vedoucí představitel Ensemble Damian, který neúplnou operu dokomponoval, sehnal potřebné materiály a celé to dal dohromady. Tohle považuji za veliký tahák nadcházejícího ročníku," řekla Lenka Šimečková. Opera je naplánovaná na 14. srpna. Vedle Jaroměřic nad Rokytnou budou festivalové koncerty také ve Valči a Dalešicích.

Týdenní Evropský festival filozofie se bude ve Velkém Meziříčí konat do 6. června. Bude to jeho 17. ročník, na kterém vystoupí i Magda Vášáryová nebo Václav Bělohradský. Bližší program je na webu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels

Štítky festival, léto, kultura, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Mezi letními festivaly na Vysočině nebudou ani letos chybět Prázdniny v Telči | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.