Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lepí modely, navštěvuje památky, sbírá známky a nálepky. A tak je František Nevosad i rekordmanem

Modelář František Nevosad slepil za čtyřicet let práce tisíce papírových modelů, za které získal přes sto medailí. Většinu vytvořil v kuchyni jeho bývalého jihlavského bytu. Jak se mu podařilo vytvořit miniatury památek a turistických zajímavostí, uvidíte v novém informačním centru v ulici Matky Boží. Možnost máte do konce února.

František Nevosad lepí papírové modely již přes čtyřicet let. Jeho díla zobrazují nejen turistické cíle z České republiky a zahraničí, ale i smyšlené romantické stavby, sedm divů světa či různé armádní stroje.

Tisíce papírových modelů, které vycházely v různých časopisech, propagačních magazínech či byly k dostání na modelářských výstavách, měl schované v bezmála stovce krabic v garáži jeho domu ve Vysokých Studnicích.

Nyní se však miniatury opět podívaly na světlo světa, a to při unikátní výstavě v turistickém informačním centru Matky Boží 22.

Modelář nejvíce miniatur vytvořil v malé kuchyni jihlavského bytu, kde dříve bydlel. „Nejsložitější byla ruská ponorka, měla velké množství raket,“ zmínil při instalaci výstavy autor a dodal: „Největším modelem, co jsem ale kdy dělal, byla raketa – bombardér B29, který je vysoký sto třicet centimetrů a široký devadesát centimetrů. Na ten největší se ale zatím chystám a měl by mít metr a půl.“

Z turistických atrakcí byla dle slov modeláře nejsložitější katedrála svatého Víta, jelikož má mnoho opěrných pilířů. Jeho nejoblíbenějším modelem je budova Maměnka z Pusteven na Radhošti, který lepil celkem dvanáctkrát. Na tuto výstavu se však vešla pouze ve čtyřech vyhotoveních různých měřítek.

Pozoruhodné je také to, že všechny turistické cíle, které má ve své sbírce modelů, osobně navštívil. Je držitelem dva a půl tisíce kusů dřevěných turistických známek. Z výrobny známek v Janovicích u Rýmařova dokonce obdržel zlatý odznak za nasbírání patnácti set kusů po sobě jdoucích turistických známek.

Získal více než sto medailí

Kromě modelářství je František Nevosad také sběratelem známek. K oběma činnostem ho však dostala jeho první vášeň – sběr nálepek od sirek, kterých vlastní několik desítek tisíc.

„Získal jsem je buď sám nebo s pomocí z Filumenistického klubu v Brně a Českých Budějovicích,“ doplnil František Nevosad.

Klubovou základnu má modelář v Prostějově. Výsledky své práce vystavoval již v Praze či Brně, v roce 2011 dokonce vyhrál celorepublikovou modelářskou ligu. Čelní pozice však obsazoval i v dalších ligových letech, z modelářských soutěží různých kategorií vlastní více než stovku medailí.

Je také držitelem poháru starosty města Prostějova za model městské památkové rezervace. Modely vystavoval také na Vysočině, například v Brtnici či v Třebíči.

Mezi papírovými modely vystavenými na turistickém informačním centru je například soubor Letohrádek Hvězda, Bílá věž z Hradce Králové, Vranov nad Dyjí, Zámecký areál Třebíč, pardubická Zelená brána, Hrad Kost či původní podoba zříceniny hradu Rokštějn.

Výstava tam bude přístupná do konce února, a to v otevírací době centra, které je k nahlédnutí na stránce www.dojihlavy.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Koumar, Zuzana Musilová | Zdroj www.jihlava.cz, www.dojihlavy.cz

Štítky papír, modely, Jihlava, památky, turistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lepí modely, navštěvuje památky, sbírá známky a nálepky. A tak je František Nevosad i rekordmanem | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.