Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Mezi vánočními svátky se na Vysočině otevřou jen některé památky. Které to budou?

Lidé na Vysočině budou moci o vánočních svátcích navštívit zámek v Třebíči nebo hrad Ledeč nad Sázavou. Státní památky zůstanou uzavřené, návštěvníkům zpestřily adventní víkendy. Uzavřené zůstanou i hrady ve správě kraje. Vyplývá to z informací správců památek.

Do muzea v třebíčském zámku budou moci lidé přijít v omezené otevírací době i na Štědrý den, na silvestra a na Nový rok. Až do 15. ledna je v jeho konírně přístupná výstava betlémů.

Omezeně zůstane přístupný také zámek ve Žďáru nad Sázavou. Ve vybraných časech bude otevřený od 27. do 31. prosince, na Štědrý den, 25. prosince a Nový rok se uzavře, 26. prosince budou moci lidé jen do jeho kavárny, případně si podle počasí užít venkovní stánky.

Pro návštěvníky bude ve vybraných dnech mezi vánočními svátky otevřený také hrad v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Nepřístupný bude na Štědrý den a silvestra, jinak denně od 16:00 do 19:00. Návštěvníci si budou moci užít jen vánoční výzdobu jeho venkovních částí včetně nádvoří. Interiéry budou zavřené, kvůli šetření elektřinou se v nich netopí. Lidé uvnitř by v nevytopených prostorách zvyšovali vlhkost, což by mohlo poničit vybavení. Cenné kusy musel kastelán přemístit do depozitáře v Havlíčkově Brodě a do jediných dvou temperovaných místností hradu.

Interiéry hradu budou znovu přístupné až s příští turistickou sezonou, která začne v dubnu. „Teď otvírat nemůžeme. Přestali jsme temperovat a jakmile přijdou lidé dovnitř, všechna vlhkost se nám srazí na exponáty, to by bylo neuctivé a krátkozraké, ničit je," řekl kastelán hradu Luděk Šíma.

„Vůbec netopíme, nebo snižujeme teplotu." 

Přestat v hradu přes zimu topit ho donutil růst cen elektřiny, která v hradu k vytápění slouží. Loni za ni hrad platil 250 tisíc korun, bez omezení by se teď náklady zdvojnásobily.

Šetřit se musí i ve státních objektech, které jsou na Vysočině čtyři. „V rámci celého provozu objektů jsme přikročili k úsporným opatřením, racionalizovali jsme provoz tak, že v prostorách, kde to není nezbytně nutné, netopíme nebo snižujeme teplotu, zaměstnance sdružujeme do společných pracovních prostor, omezujeme večerní nasvícení, používáme úsporné žárovky," řekla Markéta Slabová, mluvčí Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, pod který státní památky na Vysočině patří. Úspora oproti loňskému roku je podle ní devítiprocentní, a to přesto, že loňský rok byl kvůli covidu-19 omezený provoz a zaměstnanci částečně pracovali z domova.

Své adventní programy měly zámky v Jaroměřicích nad Rokytnou a Náměšti nad Oslavou. Telč zůstala uzavřená i kvůli pokračující opravě, bez programu pro veřejnost byl také hrad Lipnice nad Sázavou. Díky vysoké návštěvností adventních akcí se podle Markéty Slabové náklady pokryly.

Za kulturním programem budou moci lidé na Vysočině mezi svátky do krajských muzeí. Otevírací dobu je vhodné ověřit na jejich webech. Například havlíčkobrodské muzeum se otevře od 27. do 30. prosince, v Pelhřimově se lidem otevře i na silvestra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky památky, kultura, kultura, svátky, Vánoce, otvírací, doba, program, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi vánočními svátky se na Vysočině otevřou jen některé památky. Které to budou? | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.