Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hrad Kámen u Pacova proslavily motocykly. Lidé teď mají poslední možnost se tam podívat

Jednu z posledních příležitostí navštívit hrad Kámen u Pacova mají lidé o adventních víkendech. Hrad se má uzavřít na čtyři roky a projít rozsáhlou opravou. Na hradě se vedle honosných interiérů nachází také známá expozice motocyklů.

Jindy výrazná dominanta obce, tentokrát se hrad Kámen schovává v mlze. Krajinu i vesnici pokryl sníh, k hradu vede vyšlapaná cestička. Tak to vypadá, když se v prosinci vypravíte na adventní prohlídky, abyste se ponořili do sváteční atmosféry.



U pokladny na nás čeká punč a cukroví, potom jsou na řadě prostory hradu. Ve sklepení se dozvídáme více o historii hradu. Sympatická průvodkyně vypráví také o tom, jak naši předci prožívali advent. Byla to pro ně doba půstu a omezení. A taky období, kdy se dodržovaly nejrůznější zvyky a tradice. Kdy po vsích chodil Mikuláše s čertem a s andělem a zkoušel děti, zda se umí správně pomodlit. Kdy děti strašily Lucky a hrozily jim, že jim rozpářou břicho. 

Adventní prohlídka hradu Kámen

Sobota, 10. prosince 2022, 16:46

Adventní prohlídka na hradu Kámen
Adventní prohlídka na hradu Kámen
 Smazat

V reprezentativním rytířském sále nás čeká vánoční strom, adventní věnec a malé betlémy. A také povídání o zajímavé svatební korouhvi z roku 1881, která se autorovi úplně nepovedla. Procházíme krásně zařízenými pokoji s vánoční výzdobou a představujeme si,  jak se kdysi asi bydlelo a žilo na šlechtickém sídle.

„Z prohlídky jsem nadšená, má to tady nádhernou vánoční atmosféru. Průvodkyně o všem vypráví moc hezky," komentuje procházku starým hradem Veronika Hink

ADVENTNÍ PROHLÍDKY
Konají se v neděli 11. prosince, v sobotu 17. prosince a v neděli 18. prosince. Prohlídky hradu začínají v deset, jedenáct, dvanáct, třináct, čtrnáct a patnáct hodin. Prohlídky kaple Panny Marie Bolestné začínají v 11.15, 13.15 a v 15.15 hodin. Více informací je na www.hradkamen.cz.

Průvodkyně nás upozorňuje na vybavení ložnice s krásnou empírovou postelí. Ta je totiž jedním z mála dochovaných kusů nábytku z původního vybavení hradu. Na první pohled je vidět, že je docela krátká. To protože se dříve lidé báli spát vleže. Báli se, že když takto usnou, že se ráno neprobudí.  

Po procházce do minulých časů, kde nechybí kočárky pro panenky, klobouky nebo staré nádobí, přichází část prohlídky s vůní benzinu. Na konci se totiž můžeme pokochat nablýskanými motocykly, které tu jsou od sedmdesátých let minulého století. Pár let před tím ovšem hrozilo, že se z hradu stane ruina. Naštěstí se podařilo památku zachránit a vtisknout jí jedinečnou podobu. 

Jak vysvětluje průvodkyně, udělat zrovna tady muzeum motocyklů nebylo náhodným rozhodnutím. V nedalekém Pacově se v červenci roku 1904 zrodila myšlenka založit motoristickou federaci. 

Pacovský okruh

Přes Kámen navíc vedla na začátku dvacátého století trasa závodu Pacovský okruh, který byl ve své době srovnatelný s dnešní grand prix. K vidění tu jsou hlavně stroje značky JAWA a ČZ, ale i mnoho dalšího.  

Po prohlídce motocyklů se s hradem loučíme.  A někdy příště, až to zase půjde, se tam vrátíme. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hrad, Kámen, Vánoce, advent, prohlídky, turistika, motorky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Kámen u Pacova proslavily motocykly. Lidé teď mají poslední možnost se tam podívat | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.