Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ji.hlava nabídne více než 300 dokumentů v soutěžních i nesoutěžních sekcích

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava letos od 25. do 30. října nabídne více než 300 dokumentů v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Z toho 95 ve světové, 33 v mezinárodní a šest v evropské premiéře. Vedle dokumentárních novinek a filmových retrospektiv uvede zřejmě nejstarší celovečerní dokument, natočený na Filipínách v roce 1913.

Součástí programu bude mimo jiné retrospektiva americké oscarové avantgardistky Shirley Clarkeové, sonda do partnerských vztahů od režisérky Jany Počtové, filmová esej o včelách dokumentaristy Miroslava Janka nebo snímek o neobvyklém přátelství mezi duchovním vůdcem Tibetu Dalajlamou a jihoafrickým arcibiskupem Desmondem Tutu. Chybět nebude ani reflexe ruské agrese na Ukrajině nebo konference věnovaná etice v dokumentu.

"Současná témata doplní sekce věnovaná válečným filmům nebo profily osobností amerického nezávislého filmu šedesátých let minulého století. V dnešní době máme pocit, že žijeme ve velmi nesnadné době, a bezesporu je to tak. Ale uvedené filmy, natočené během posledních sta let, ukazují, že téměř každá doba čelila velkým výzvám a že to je spíše vzpomínkový optimismus, který minulost proměňuje ve 'zlaté časy'," uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Sekce Opus Bonum, která reprezentuje různorodé postupy a tendence světového dokumentárního filmu, nabídne šestnáct snímků. Soutěžní sekce Česká radost, která se zaměřuje na nový český dokument, představí letos jedenadvacet filmů a jednu VR instalaci, tedy instalaci ve virtuální realitě. Součástí sekce bude "první česká bromance", film o mužském přátelství Sami doma, který díky své ruční kameře zaznamenali filmař a muzikant Jan Foukal a Albert Romanutti, frontman kapely Bert & Friends.

Soutěžní sekce Svědectví, která sleduje aktuální dění ve světě, nabídne patnáct filmů. Českou stopu zde zanechá režisér Tomáš Bojar střihovým dokumentem Good Old Czechs o dvou československých letcích za druhé světové války. Všechny nominované krátké dokumenty ze sekce Krátká radost uvedené ve světové nebo mezinárodní premiéře budou 10. až 30. října dostupné zdarma na dafilms.cz. Do 23. října bude možné hlasovat a rozhodnout o vítězi Ceny diváků DAFilms, která bude vyhlášena na slavnostním zahájení Ji.hlavy.

Nesoutěžní retrospektivní sekce Fascinace se uskuteční letos po deváté a věnovat se bude Pokroku. Dokumentární Ji.hlava již posedmé nabídne také přehlídku virtuální reality. Letos poprvé udělí cenu pro nejlepší VR dílo. Více informací se nachází na sociálních sítích festivalu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Štítky ČR, film, festival, dokumentární, Jihlava, AUDIO, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, Filipíny, Desmond Tutu, Shirley Clarkeová, Jana Počtová, druhá světová válka, Ukrajina, Marek Hovorka, Tomáš Bojar, Opus Bonum, Bert & Friends

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ji.hlava nabídne více než 300 dokumentů v soutěžních i nesoutěžních sekcích | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.