Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavské Muzeum Vysočiny připravuje unikátní výstavu fotografií z první světové války

Sbírku fotografií a předmětů z první světové války z pozůstalosti třebíčského rodáka Antonína Kurky ukáže výstava s názvem Velká válka 1914-1918 objektivem vojáka, kterou připravuje jihlavské Muzeum Vysočiny. Poprvé ve velkém rozsahu veřejnosti zpřístupní jedinečný soubor fotografií pořízených příslušníkem jihlavského 81. pěšího pluku za první světové války a jeho působení v československých legiích. ČTK to oznámil historik Muzea Vysočiny Radim Gonda.

„Jedinečnost sbírky spočívá v počtu několika set dochovaných a popsaných snímků pořízených jedním autorem,“ uvedl Gonda. Sbírka podle něj představuje mimořádně hodnotnou kolekci dokumentující život i smrt vojáků pocházejících z širší oblasti Českomoravské vysočiny nasazených na východní i italské frontě.

Kurka se narodil v roce 1888 jako jedno z devíti dětí mlynáře v Řípově. V srpnu 1914 nastoupil jako poddůstojník v záloze ke štábu 81. pěšího pluku v Jihlavě. Ve stejném roce umírá ve věku 24 let na frontě jeho bratr, desátník 6. pluku dragounů Arnošt Kurka, který se stal zároveň prvním padlým občanem Třebíče v první světové válce. Po řadě válečných útrap se Kurka vrátil do vlasti a k rodině začátkem roku 1920.

„Jako jeden z mála vlastnil fotoaparát a tomuto koníčku zcela propadl. Za dobu svého pobytu na frontě nafotil přes 500 unikátních fotografií míst, kterými prošel, a lidí, s kterými se na frontě setkal,“ uvedl Gonda.  Všechny jeho pečlivě a přesně popsané, datované fotografie se dochovaly do dneška i s většinou negativů. „Tyto fotografie tvoří v dnešní době unikátní sbírku, která se řadí k největším dochovaným souborům fotografií z první světové války vytvořeným jedním autorem,“ dodal Gonda.

Výjevy z bojišť i zničených obcí, hroby padlých vojáků, jež se podařilo identifikovat, i chvíle odpočinku ve frontovém zázemí na území současné Ukrajiny a severní Itálie přibližují těžkou životní zkušenost, kterou musely před sto lety projít tisíce mužů odvedených ze svých domovů na Vysočině. V závěru výstavy jsou zařazeny fotografie z dlouhé cesty legionářů lodí z Vladivostoku přes Čínu, Indický oceán a Egypt zpět do Evropy.

Vedle fotografií uvidí návštěvníci výstavy také předměty z pozůstalosti Antonína Kurky, jako je jeho fotoaparát, pomůcky pro zpracování fotografií, vojenské mapy se zakreslenými pozicemi, dalekohled, kompas, ale i součást japonského zdobného dámského oděvu či ruský samovar.

Výstava začne ve čtvrtek 22. září v 17 hodin. Její součástí bude v úterý 27.  září v 17 hodin v Malovaném sále muzea přednáška Radima Kapavíka, předsedy spolku Signum belli 1914, nazvaná Jihlavský 81. pěší pluk na frontách první světové války.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky první světová válka, Muzeum Vysočiny Jihlava, Antonín Kurka, výstava, italské tažení, Českomoravská vrchovina, SIGNUM, Itálie, Řípov, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Muzeum Vysočiny připravuje unikátní výstavu fotografií z první světové války | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.