Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Píseň Poslední kovboj zněla v Dolní Cerekvi z úst americké zpěvačky Rattlesnake Annie

Zhruba devadesátka lidí v Dolní Cerekevi na Jihlavsku zažila velkou kulturní událost. Tou byl recitál americké country zpěvačky Rattlesnake Annie, v Česku známé spíše jako Anka Chřestýš, která přijela zahrát a zazpívat do dolnocerekvické country hospody El Paso již potřetí. Svůj první recitál zde měla v červnu 2014.

Jak se vůbec slavná, čtyřiasedmdesátiletá zpěvačka s indiánskou krví, pocházející z amerického Nashvillu, dostala do malé obce na Vysočině? Za vším stojí její dlouholeté přátelství s majitelem El Pasa Pavlem Kujalem. „S Ankou se znám už roky. Byl jsem jejím velkým fanouškem a rozhodl jsem se, že jí napíšu dopis. To mi bylo nějakých 14 let. Dopisů jsme si pak vyměnili hned několik. Samozřejmě to nebylo vůbec jednoduché, dopisy  za komunistů chodily cenzurované, hlavně, když psala o Waldemaru Matuškovi, který pak utekl taky do Ameriky. Po revoluci jsme si sem tam napsali a pak začaly počítače a internet. A díky e-mailům jsme v kontaktu několikrát do roka, píšeme si gratulace k narozeninám, Vánocům a podobně. Potom jsem začal fungovat v hospodě, oznámil jsem jí to, chválila fotky, byla nadšená. A jednoho dne od ní přišla nabídka, že mi v hospodě zahraje,“ řekl pro Jihlavskou Drbnu už dříve majitel country hospody El Paso Pavel Kujal. A Rattlesnake Annie skutečně v červnu 2014 přiletěla do ČR a v Dolní Cerekvi měla první koncert.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel Kujal: Mám radost, když se lidé v naší country hospodě cítí jako doma v obýváku 

Zahrát a zazpívat přiletěla i vloni, kdy koncertovala ve dvou dnech po sobě, stejně jako tento rok. První recitál se odehrál v neděli 11. září, v pondělí 12. září pak pro velký zájem zahrála podruhé. Oba její koncerty byly dlouho dopředu vyprodané. Na každý den si zakoupilo vstupenku zhruba devadesát lidí.

Zazněla i zcela nová píseň 

Zpěvaččiny recitály mají vždy velmi intimní atmosféru, Rattlesnake Annie hrála bez mikrofonu, doprovázela se pouze svou kytarou. Kromě svých autorských písní lidem zahrála i hodně známé melodie, například „Stand by me“.

Zpěvačka v minulosti v ČR často koncertovala, byla dlouholetou přítelkyní Michala Tučného. Když v Dolní Cerekvi začala hrát píseň Poslední kovboj - v češtině - zpívali s ní snad všichni návštěvníci koncertu.

Recitál byl doprovázen zpěvaččiným vyprávěním o jejím životě, kde mimo jiné s láskou vzpomínala na již zmiňovaného Michala Tučného. Její lásku k České republice dokázala i další píseň v češtině, kterou zazpívala - s přehledem zvládla „Červenou řeku“.

Velkým překvapením pro Pavla Kujala byla píseň „Pavel snílek“, tu Anka Chřestýš složila na jeho počest a také ji před publikem, vůbec poprvé, v country hospodě El Paso zazpívala.

Dolní Cerekev americké country zpěvačce opravdu učarovala. „Pokud mě budete chtít v ČR vidět a slyšet, pak musíte do El Pasa,“ řekla s úsměvem během svého nedělního recitálu zpěvačka Rattlesnake Annie.

Rattlesnake Annie (Anka Chřestýš)

Tato, u nás svého času velmi populární country zpěvačka se narodila 26. prosince 1941 na zapadlé farmě poblíž hranic amerických států Tennessee a Kentucky. Vyrůstala uprostřed bavlníkových a tabákových plantáží, v domě bez elektřiny, pevné podlahy a splachovacího WC, kolem kterého se to hemžilo jedovatými hady, zvláště pak chřestýši. Její babička, indiánka z kmene Cherokee, jí vyprávěla, že tito hadi jsou jejich totemovým a ochranným zvířetem, a proto se jich Anka nikdy nebála. To jí vysloužilo přezdívku "Rattlesnake" (Chřestýš). Během své kariéry si zazpívala ve více než deseti jazycích - včetně češtiny, ruštiny, španělštiny, japonštiny a indiánských dialektů. Do ČR často jezdila i po smrti jejího kamaráda Michala Tučného, byla hostem na hudebním a vzpomínkovém country festivalu "Stodola Michala Tučného" v Hošticích a spolupracovala i s dalšími českými umělci.

Foto Lenka Dvořáková, soukromý archiv Pavla Kujala

Štítky Rattlesnake Annie, koncert, hospoda, Česko, Dolní Cerekev, El Paso, Michal Tučný, okres Jihlava, kulturní akce, Nashville, Kraj Vysočina, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Píseň Poslední kovboj zněla v Dolní Cerekvi z úst americké zpěvačky Rattlesnake Annie | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.