Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tip na výlet: Víte, kde leží Zubří země, která nabízí tradiční řemesla, vodní stezku i zříceninu hradu?

Podle meteorologů je před námi příjemný víkend, kdy bychom se měli dočkat i sluníčka a na listopad příjemných teplot. To je ideální příležitost vyrazit před zimou na nějakou podzimní procházku. Dnes přinášíme tip na výlet do Bystřicka.

Na trojmezí Kraje Vysočina Jihomoravského a Pardubického kraje se rozkládá region, jehož páteř tvoří řeka Svratka. Ta okolní krajinu vymodelovala do neuvěřitelně členité podoby, ve které se mísí hluboká údolí s okolními vrcholky. Touto krajinou se kdysi proháněli divocí zubři. Zvířata, která si do svého erbu zvolil místní šlechtický rod Pernštejnů a která dodnes najdeme ve znaku Bystřice nad Pernštejnem, největšího města z 39 obcí regionu. To je Bystřicko.

Ráj Vysočiny rozkládající se na rozloze 293 km2, který je domovem pro téměř 20 tisíc obyvatel a jehož většina leží v přírodním parku Svratecká hornatina.

Na Bystřicku hraje důležitou roli voda, a to nejen v minulosti, kdy formovala reliéf místní krajiny, ale i dnes, kdy je celá oblast významným zdrojovým regionem pro zásobování vodou jihomoravské brněnské metropolitní oblasti. Právě z toho důvodu získalo Bystřicko v roce 2010 titul excelentní destinace v soutěži Eden, kdy byla tématem role vody v turistice. Tento titul přešel i na současný největší bystřický projekt interaktivního a vzdělávacího Centra Eden, které lze navštívit, pokud počasí venkovním výletům úplně nepřeje.

Mletí mouky ve mlýně a pečení chleba 

Děti i dospělé zde zabaví například expozice obdělávání půdy a hospodaření, kovárna, moštárna nebo funkční minipivovar s produkcí piva Mittrowsky. Navazující celek Horácké vesnice představuje návštěvníkům repliky staveb na Vysočině, kde si lze vyzkoušet tradiční řemesla, jako je například mletí mouky ve mlýně a následné pečení chleba v dobové peci.

Pokud byste raději zůstali venku a trochu se prošli, pak je pro vás ideální Vodohospodářská naučná stezka. Hlavní trasa vede údolím řeky Svratky a dostanete se po ní i k vodnímu dílu Vír. Přehrada získává poslední dobou velkou oblibu u sportovních a adrenalinových nadšenců. V létě si můžete projít dvě nové zajištěné cesty „via ferrata” Velkou věž a Jezerní stěnu. V zimě se sem sjíždí trénovat a soutěžit elita horolezců i amatérů na největší českou přírodní ledovou stěnu, která vzniká v okolních skalách.

Trocha historie s výhledem za hranice 

Pokud preferujete poklidnější aktivity, pak navštivte zříceninu hradu Zubštejn, předchůdce slavného hradu Pernštejn, který se nachází v sousedním Nedvědicku. Poblíž Zubštejna leží dvě rozhledny - Karasín a Horní les. Z jejich vrcholu se za hezkého počasí otevře výhled do okolní krajiny, od rakouských až po polské hranice.

Milovníci architektury by neměli vynechat kamenný románský kostelík u obce Vítochov, který pochází ze 13. století a je jednou z nejkrásnějších staveb Bystřicka. Svoji stopu v regionu zanechal také stavitel Jan Blažej Santini-Aichel, k jehož „žďárskému okruhu staveb“ náleží i kostel svatého Václava ve Zvoli, který je postaven na půdorysu řeckého kříže.

Ohodnoť článek

Foto Koruna Vysočiny, Údolí sportu | Zdroj Koruna Vysočiny

Štítky tip, výlet, Bystřicko, Zubří země, víkend, pozvánka, řemeslo, zřícenina hradu, Kraj Vysočina, Svratka, Pernštejnové, Zubštejn, údolí, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Víte, kde leží Zubří země, která nabízí tradiční řemesla, vodní stezku i zříceninu hradu? | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.