Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brtnice od 28. září znovu zpřístupní opravovanou historickou sýpku

Veřejnost bude moci 28. září znovu do opravované sýpky v Brtnici na Jihlavsku. Rekonstrukce památky už stála asi osm milionů korun, za letošní práce radnice zaplatila okolo dvou milionů korun. Panská sýpka se i během oprav příležitostně otevírá veřejnosti. Lidé si v ní mohou prohlédnout expozici staré školy, brtnického morového průvodu a akce Brtnické kovadliny nebo výstavu fotografií a starých pohlednic města.

Hlavní část letošních prací na obnově historické sýpky souvisela s požadavky hasičů. „Dostali jsme za úkol od hasičů vybudovat chráněnou únikovou cestu. To bylo to nejobtížnější, s čím jsme ani nepočítali. Uvnitř do sýpky jsme museli vestavět chráněný prostor. Součástí toho je kovové schodiště a výtah. Teď řešíme elektronické zabezpečení,“ řekla brtnická starostka Miroslava Švaříčková.

Brtnice sýpku koupila v roce 2013 v dražbě za asi 500 tisíc korun. Několik let už ji opravuje. Před dvěma lety se na jejích vnitřních stěnách podařilo odkrýt renesanční malbu, letos při zemních pracích spojených se stavbou únikového schodiště našli odborníci kamennou erbovní desku rodu Krajířů z Krajku.

Sýpka má také obnovenou sgrafitovou fasádu z pohledové strany a je hotové venkovní odvlhčení přední stěny. „Teď se ještě dokončují dlážděné plochy před sýpkou. Je tam hodně práce, protože ta sýpka je ohromná, je to gigant,“ řekla Švaříčková.

Sýpku využíval do roku 2010 zemědělský podnik. Mohutná dvoupatrová budova z konce 16. století s plochou okolo 1000 čtverečních metrů se přitom dochovala v takřka autentické podobě. Od roku 2016 je památkou. V příštích letech čeká sýpku úprava přízemí a také instalace nového osvětlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Brtnice

Štítky ČR, stavby, památky, Brtnice, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brtnice od 28. září znovu zpřístupní opravovanou historickou sýpku | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.