Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Víkend patřil havířským slavnostem, tradiční průvod prošel od pátku do neděle třikrát Jihlavou

Stovky lidí přilákaly třídenní slavnosti Havíření v Jihlavě, které dnes skončily. Veřejnost mohla vidět třikrát havířský průvod, a připomenout si tak tradiční řemeslo. Kromě toho pořadatelé připravili pro návštěvníky řadu koncertů a dalších kulturních akcí.

"Myslíme si, že se všechno povedlo a snad se program i lidem líbil. Podle jejich reakcí to vypadalo, že to tak bylo," řekl za organizátory Vojtěch Kolář. Havíření se v Jihlavě koná každý druhý rok. Letos pořadatelé však do poslední chvíle čekali, zda situace kvůli koronaviru podobnou akci povolí. "Podobně to měli asi i pořadatelé jiných událostí. My jsme se definitivně rozhodli před měsícem. Od té doby to byly náročné dny, ale nějak jsme to snad zvládli," uvedl Kolář.

První havířský průvod v pátek večer vedl perkmistr se svým doprovodem z podzemí ve světle loučí a luceren. V sobotu průvod začal odpoledne a jeho trasa vedla stejně jako v pátek z náměstí okolo brány Matky Boží na hlavní scénu oslav do Smetanových sadů. Dnes prošli havíři městem v menším počtu dopoledne od Základní školy Křížová ulicí Sráznou ke kostelíku svatého Jana Křtitele, kde se na závěr slavila pouť.

Havířský průvod, který šel Jihlavou poprvé v roce 1799, je na seznamu nejvýznamnějších projevů tradiční lidové kultury na Vysočině. Jeho moderní etapa se začala psát v roce 1999. Havíření připomíná slavnou stříbrnou historii města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihlavský havířský průvod

Štítky ČR, zábava, historie, Jihlava, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend patřil havířským slavnostem, tradiční průvod prošel od pátku do neděle třikrát Jihlavou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.