Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Polná přišla o výraznou osobnost. Ve věku 80 let zemřel všeuměl František Vacek

Smutná zpráva přišla z Polné na Jihlavsku. Ve věku 80 let v pátek 5. února zemřel František Vacek – výrazná osobnost tohoto pětitisícového města, která byla umělecky všestranně nadaná.

František Vacek oslavil 21. ledna své životní jubileum – bylo mu 80 let. Po krátké nemoci však páteční ráno 5. února náhle zemřel.

„Poslední rozloučení v kostele sv. Barbory v Polné 12. února se uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu. Město Polná uspořádá na hradním nádvoří polenského hradu veřejný pietní akt, z důvodů současných vládních omezení není datum zatím možné stanovit," sdělil blízký přítel Františka Vacka a také producent umělecké agentury Kašpaři Jakub Skočdopole.

Život Františka Vacka

Výtvarník a všeuměl František Vacek se narodil 21. ledna 1941 v rodině obchodníka Františka Vacka na Zápeklí. Od roku 1947 Vackovi bydleli v tzv. „Bakalářském domě“ na Husově náměstí, později se přestěhoval zpět, kde v ulici Na Pěšince žil s rodinou až dodnes.

V Polné vy­cho­dil v roce 1955 základní školu a ve žďárském Žďasu se v roce 1959 vyučil formí­řem-slévačem. V letech 1961-1967 dojížděl z Polné do Žďáru nad Sá­zavou, kde pra­coval ve svém oboru ve Žďasu. Od roku 1967 až do odchodu do důchodu v roce 1999 pracoval jako zámečník v dílně Okresního průmyslo­vého podniku v Polné (od roku 1991 pod firmou Zámečnictví Čapek).

Čemu všemu se věnoval? 

Od mládí byl velkým milovníkem přírody, nadšeným houbařem a sběratelem samorostů, kterých shromáždil stovky kusů a řadu z nich několikrát vystavo­val. Od roku 1946 byl členem Junáka, později v klubu Oldskautů. Za skautskou činnost mu bylo v roce 1999 uděleno vyznamenání „Bronzová Syrinx“, v roce 2002 obdržel junáckou „Medaili díků“.

Kromě jiného, František Vacek sbíral staré chladné i palné zbraně, dýmky, fajfky, pohlednice, knoflíky, otvíráky na lahve a gra­fické listy. S mnoha exponáty se zúčastnil několika výstav v Městském muzeu Polná.  

Vacek byl velmi talentovaným výtvarníkem. Amatérsky maloval obrazy – zátiší, kra­jiny a polenské motivy (olej a křída), k tomu je autorem několika zdařilých grafik. Vytvořil mnoho novoročenek, exlibris a volných grafických listů s řadou vyobrazení Polné. Jeho linoryty jsou zastoupeny v mnoha soukromých i muzejních sbírkách a galeriích v ČR i světě (například v Polsku, Belgii, Německu, Itálii, Japonsku, …). Od mládí se zabýval i  dřevořezbou. Zhotovil několik desítek velmi zdařilých dřevěných plastik, např. postavu Leopolda Hilsnera pro pen­zion U Hilsnera.

Třímetrová pomlázka

Pro vlastní potěšení i jako dar přátelům tvořil třeba i výtvory ze samorostů, dřeva a přírodnin (znám je svými „pařezáky”), ale i repliky sta­rých historických zbraní. Od mládí zručně pletl velikonoční pomlázky, nejdelší měřila tři metry. Když tomu zima přála, stavěl sochy a objekty ze sněhu, v roce 2009 postavil pro děti v ulici Na Pěšince sněhový hrad se skluzavkou.

František Vacek byl také nadaným fotografem – nejčastěji se zaměřoval na přírodu. V roce 1985 se stal členem divadelního souboru Jiří Podě­bradský, kromě hraní se podílí zejména na výrobě kulis, rekvizit a scén. V letech 1990-1995 byl členem Svazu výtvarníků v Praze.

Od roku 2000 instaloval za pomoci skautů a přátel vlastnoručně zhotovený betlém s více než 20 figurami v životní velikosti. Ten je možné každý rok zhlédnout od začátku adventu do Tří Králů v bráně Kaplanky (vedle policejní stanice). Vacek byl také iniciátorem řady společenských akcí s důrazem na zachování tradic. Přes 50 let chodil s přáteli na Štědrý den zdobit vánoční stromeček zvířátkům do lesa Březina. Mnoho let také odemykal a zamykal studánku v Panském lese. Vytvořil dodnes trvající kostýmované akce: Putování po stopách Krále Jiřího z Poděbrad aneb z hradu na kopec Homole (od 2010), Peklo a nebe na hradě (od 2012 vždy 5. prosince).

Zápis do České knihy rekordů 

Za dlouholetý podíl na rozvoji spolkové a zájmové činnosti ve městě a u příležitosti životního jubilea mu byla 13. dubna 2011 v Kunštátském sále polenského hradu udělena Čestná cena města Polná. 7. prosince 2013 převzal v odsvěceném kostele Pražská křižovatka cenu „Senior roku”. Je autorem soch krále Jiřího z Poděbrad a postavy stařečka Osuda na nejvyšším bodě Polné, kopci Homole (568 m.n.), kde stojí od roku 2016. Na hrázi rybníka Peklo finišuje v roce 2018 jeho projekt uskupení kamenů z okolních obcí Polenska. 20. prosince 2019 byl v Pelhřimově zapsán do České knihy rekordů a kuriozit s unikátní nepřerušenou řadou grafických novoročenek s motivem klauna a skrytým letopočtem, které pravidelně tvoří od roku 1985.

V posledních letech se stal spoluautorem čtyř balíčků hracích karet, pro které speciálně nakreslil veškeré ilustrace. Koncem roku 2018 vyšly unikátní mariášové Čertovské karty, spolu s Polenskými strašidly, karetní hrou Černý Petr. V listopadu 2020 vychází další v ČR jedinečně zpracované téma v podobě Mikulášských karet. Stovky domácností, především děti, mají z karet radost a již také Čertovské karty byly v roce 2019 na tematické výstavě karet na zámku Nová Paka, letos by měly být vystavovány na sběratelské výstavě v Německu.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Vacek

Štítky František Vacek, úmrtí, Polná, umění, kultura, hrad, okres Jihlava, výstava, Jiří z Poděbrad, Leopold Hilsner, Německo, Česko, Epifanie, advent, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polná přišla o výraznou osobnost. Ve věku 80 let zemřel všeuměl František Vacek | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.