Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihlavském P+R parkovišti možná budeme moct zastavit ještě před letošními Vánocemi

Na výpadovce na Pelhřimov v blízkosti čerpací stanice ONO jsou již několik týdnů k vidění pracovní stroje a stavaři, kteří pracují na parkovišti P+R. Práce jsou rozdělené do dvou etap, přičemž první z nich by měla skončit už za pár dní. Druhá etapa včetně výstavby světelné křižovatky a třeba i nových chodníků by měla finišovat nejpozději na konci května 2020. S tím vším jdou ruku v ruce dopravní omezení, na která se řidiči musí ještě připravit.

„Stavba jde aktuálně podle plánu a práce na některých objektech dokonce probíhají v předstihu s harmonogramem postupu prací,“ sdělila na dotaz redakce Drbny Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavské radnice.

Zastupitelstvo města na svém červnovém zasedání zároveň schválilo dotaci 800 tisíc korun pro Dopravní podnik města Jihlavy, a to na zakoupení a instalaci dvou jízdenkových automatů.

První etapa, která by měla být ukončena do 31.10., zahrnuje hotové veřejné osvětlení a příjezdovou komunikaci. Všechny práce by měly skončit nejpozději 31. května 2020. „Druhá fáze zahrnuje výstavbu světelné křižovatky, úpravu a rozšíření jízdních pruhů na komunikaci Žižkova včetně přilehlých chodníků a nového veřejného osvětlení,“ doplnila k postupu prací Hrdličková.  

Návštěvníci blízkého ústředního hřbitova budou moci využít nový vstup přímo z parkoviště.

Záleží na počasí 

„Je však snahou zhotovitele, aby II. etapa byla dokončena výrazně dříve. Pokud tomu budou nahrávat povětrnostní podmínky v průběhu podzimních měsíců, tak lze podle zhotovitele očekávat dokončení celé stavby do poloviny prosince letošního roku. V případě, že počasí bude proti, tak i tak by stavba měla být dokončena na jaře 2020 v předstihu,“ doufá Aneta Hrdličková.

Parkoviště v blízkosti čerpací stanice ONO mělo být hotovo už před rokem, ale při jeho výstavbě nastalo několik nečekaných komplikací. „Hlavním problémem realizace stavby bylo ukončení činnosti prvního zhotovitele PSJ a. s. v září 2018, kdy daná společnost vstoupila do insolvenčního řízení a opustila staveniště ve stavu, kdy převážná většina stavebních objektů nebyla dokončena a u řady objektů nebyla ani zahájena jejich realizace. Z toho vyplynula nutnost dokončit před zimním obdobím na náklady města některé rozpracované stavební práce, které byly nezbytné z důvodu zajištění ochrany majetku a zdraví osob, a zajistit oplocení staveniště,“ popisuje tu největší komplikaci Aneta Hrdličková.

Komplikace kvůli společnosti PSJ 

P+R (park and ride, Park & Ride, česky „zaparkuj a jeď“) je forma kombinované přepravy s návazností individuální automobilové dopravy na veřejnou hromadnou dopravu. 

Jihlavské Parkoviště P+R nabídne parkovací místo 110 řidičům.

V dané souvislosti bylo rovněž nutné vynaložit další náklady spojené s převzetím nedokončené stavby a finančním vypořádáním se společností PSJ, náklady na úpravu projektové dokumentace a přípravu nového výběrového řízení na nového zhotovitele. Všechny tyto dodatečně vzniklé náklady byly stejně jako smluvní pokuty uložené PSJ z důvodu nedodržení smluvních termínů dokončení stavby a jejích částí statutárním městem Jihlava přihlášeny do insolvenčního řízení.

Na protější straně komunikace v současné době také probíhají stavební práce, ty souvisí s rozšířením nedaleké prodejny s potravinami a zázemím autosalonu. Obě stavby jsou spolu koordinovány zejména s ohledem na práce prováděné na komunikaci Žižkova, to se týká zejména koordinace světelného zařízení na přechodech pro chodce a křižovatky, aby vše fungovalo jako jeden celek.

Celková uzavírka se neplánuje 

Řidiči, kteří využívají zmiňovanou výpadovku na Pelhřimov, se ještě na pár dní musí obrnit trpělivostí, protože v místě se někdy tvoří poměrně dlouhé kolony, a to zejména v ranních a odpoledních hodinách.

„Celková uzavírka komunikace Žižkova se neuvažuje, je však nutné počítat s dočasným omezením v jízdních pruzích v důsledku provádění rozšíření komunikace a přilehlých chodníků, dále je nutné počítat s omezením při pokládce asfaltových vrstev. V důsledku těchto prací bude snížena průjezdnost křižovatkou, na což by se měli řidiči připravit,“ dodává na závěr za jihlavskou radnici Aneta Hrdličková.


V Jihlavě už na podzim přibydou další parkovací místa. Statutární město Jihlava úspěšně ukončilo zadávací řízení na zhotovitele stavby parkoviště P+R a úpravy křižovatky ulice Žižkova – Rantířovská. Zástupci vybraného dodavatele, společnosti...

 

Foto Lenka Dvořáková

Štítky P+R, parkoviště, II/602, výpadovka, Vánoce, stavba, chodník, Pelhřimov, PSJ, a.s., Žižkov, Dopravní podnik města Jihlavy, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavském P+R parkovišti možná budeme moct zastavit ještě před letošními Vánocemi | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.