Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

VIDEO: Jihlavané debatovali o nových pravidlech parkování. Jste asociální, zaznělo směrem k radnici

Nečekaně velký zájem vzbudila úterní podvečerní diskuze ohledně změn v parkování v dalších dvou oblastech Jihlavy, konkrétně šlo o oblast 57 Ladova a 59 kpt. Jaroše. Klást dotazy zástupcům jihlavské radnice přišlo více než dvě stě lidí.

„Pokud se zde někdo necítí komfortně, tak mimořádně nabízíme ještě druhou debatu od půl osmé. Takový zájem jsme opravdu nečekali,“ řekl zájemcům o debatu mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk krátce po 17:30, kdy se mělo v jídelně ZŠ Rošického začít diskutovat. Druhý termín nakonec nikdo nevyužil, po debatě, která trvala bezmála do 20:00, pak byl prostor ještě pro individuální dotazy.

Už od počátku v místnosti panovala napjatá atmosféra. „Kolik slibovaných míst jste teda vytvořili? To by mě zajímalo,“ skočil do úvodní řeči Davidu Beke, radnímu města Jihlavy, muž v první řadě. „Nebojte se, dostane se opravdu na každý váš dotaz,“ ujistil jednoho z návštěvníků David Beke.

Nová parkovací koncepce začne v oblastech 57 a 59 platit od poloviny září, ostrý start začne od 1. října, foto: Lenka Dvořáková 

Ten zmínil, že nová parkovací koncepce, která ve dvou zmíněných oblastech začne platit od poloviny září, není populárním krokem. „Musíme to ale řešit. Jihlava je specifická v tom, že sem dojíždí velký počet lidí. Dosavadní systém je do budoucna neudržitelný. Parkovacích míst je dostatek, jen je třeba je přerozdělit tam, kde auta nebudou překážet a dostat z ulic auta, která stojí v místě dlouhou dobu. Opravdu jediným nástrojem jsou peníze, město na tom rozhodně nevydělává, čísla jsou opravdu jednoznačná,“ poukázal Beke na připravenou prezentaci a na shromážděná data z oblasti 57 a 59. „Proč to teda děláte?“ zaznělo vzrušeně z davu.

Radního Beke pak vystřídal Dalibor Pituch, koordinátor systému parkování. Ten dvěma stovkám lidí představil oblast a také popsal základní pojmy, tedy kdo je rezident, abonent a jak to bude s parkováním návštěv. A také popsal režimy parkování. „Fialový režim bude kolem bazénu, což bude výhodné pro všechny návštěvníky,“ ujistil Dalibor Pituch s tím, že ve fialovém režimu je v Jihlavě od 1. dubna 2024 parkování pro první dvě hodiny zdarma.

V prezentaci prostřednictvím fotek poukázal na auta, která na mnoha místech stojí nelegálně, výjimkou nejsou vozidla zaparkovaná v zákazech stání nebo zastavení. „Tohle tam dřív nebylo, je to od té doby, co jsou vedle nás modré čáry,“ vykřikla jedna z přítomných obyvatelek. Radní Beke upozornil na to, že řidiči stojící v jakémkoliv zákazu nejen nedodržují předpisy, ale hlavně pak místem nemohou projet vozidla IZS nebo popeláři.

Na úterní debatu do ZŠ Rošického přišlo více než 200 lidí, foto: Lenka Dvořáková 

Dalibor Pituch během zhruba hodinového úvodu s prezentací představil dopravní změny v oblasti, které budou souviset se zavedením nového režimu parkování. Ty budou zahrnovat úpravy přechodů a zavedení nových jednosměrek, v Erbenově ulici vznikne takzvané K+R parkoviště. „U bazénu vytvoříme volné stání pro motocykly,“ zmínil Pituch.

Harmonogram nové parkovací koncepce v oblasti Ladova a kpt. Jaroše

- od 29. srpna 2024 bude probíhat úprava vodorovného dopravního značení
- od 1. září 2024 si mohou lidí začít vyřizovat dlouhodová parkovací oprávnění
- ostrý režim včetně kontroly městské policie bude nastavený od 1. října 2024

V místnosti stále vládla napjatá atmosféra, zástupci radnice opakovaně prosili o klid. Ještě větší vzrušení v místnosti bylo cítit ve chvíli, kdy Pituch popsal plánované změny v Jiráskově ulici poblíž přechodu, který je nyní 13 metrů dlouhý. „Zde plánujeme ostrůvek, jiné technické řešení stávajícího přechodu není možné,“ vysvětloval Pituch.

Po skončení prezentace přišly na řadu konkrétní dotazy obyvatel. Jako první se o slovo přihlásila žena, která v lokalitě bydlí 35 let. „Třicet let u nás slibujete zpevnění parkovacího stání. Je to dva měsíce, co jsme vám psali, dodnes nám nikdo neodpověděl. Denně tam parkuje policie, která tam chodí na obědy, a my tam pak parkovat nemůžeme,“ neskrývala žena své rozzlobení. „Já jsem vám před 30 lety určitě nemohl nic slíbit, to jsem ještě chodil do školy, ale chápu, jak to myslíte,“ poznamenal Beke.

Na debatě byl přítomný také Karel Trojan, zástupce vedoucího odboru dopravy. Ten nespokojené obyvatelce slíbil, že se na popisované místo povolaní úředníci osobně přijdou podívat.

Kde budou parkovat fotbaloví fanoušci? 

Další dotazy obyvatel se týkaly například parkování návštěv a padla třeba i otázka, jak to po zavedení nové parkovací koncepce bude s parkováním fanoušků, kteří přijedou na fotbalový zápas na stadion v Jiráskově ulici. „V okolí stadionu bude platit fialový režim,“ reagoval Dalibor Pituch.

Padla i otázka týkající se parkování služebních dodávek. „Těch tu se zavedením nových zón v okolí parkuje určitě víc,“ posteskla si další diskutující. „Systém to řeší tak, že ze za zákona i služebním dodávkám musíme umožnit parkování, je zde ale vyšší cena 24 tisíc korun za rok . Dodávky rapidně ubyly například na sídlišti U Hřbitova,“ reagoval Pituch.

„Za měsíc vám volám." 

Další obyvatelku zajímalo, kde mají lidé parkovat v dny, kdy se v bazénu konají nějaké plavecké závody. „Dejte tomu měsíc a uvidíte, že se to zlepší,“ poznamenal David Beke. „Dobře, když ne, tak vám za měsíc volám,“ odpověděla žena, která položila dotaz.

Jedna z přítomných žen zmínila zhruba pět let staré plány revitalizace v okolí bazénu Evžena Rošického. „Je to nějakých pět let, samé sliby, jen to stálo peníze a výsledek žádný.“

V těchto dnech se budou v oblastech malovat modré čáry, foto: Lenka Dvořáková 

Zde si slovo opět vzal David Beke s tím, že město kus zmiňované studie vzalo a použilo. „Konkrétně se to týká Pavlovovy ulice,“ dodal radní Beke.

Jedna z posledních výtek vůči radnici se týkala držitelů karet ZTP a ZTP/P. Na téma přišla řada ve chvíli, kdy byla jídelna již z poloviny prázdná. „Když už vás hanba nefackuje a taháte peníze i z těchto lidí. Tyto osoby všude jezdí MHD zdarma. A vy jim dáváte ubohých 50 procent slevu? To jste tedy asociálové, nezlobte se na mě,“ nebral si servítky muž v první řadě.

„Město úzce spolupracuje s handicapovanými." 

David Beke ho ujistil, že město s handicapovanými lidmi úzce spolupracuje. Jak zmínil, lidé s průkazem ZTP a ZTP/P mohou parkovat kdekoliv po Jihlavě. Navíc pro ně neplatí žádné časové omezení. „My s nimi i po městě chodíme. Lidé se tu smáli ostrůvkům. A věřte mi, tito lidé se klepou, když mají přejít. Protože se bojí. Město podporuje i senior taxi. Jsme v kontaktu s paraplegiky, i s nimi vše konzultujeme,“ reagoval Beke. A upozornil i na to, že velká část vydaných karet pro handicapované občany je zneužívaná.

Nová parkovací koncepce začne v oblastech 57 a 59 platit od poloviny září, ostrý start začne od 1. října, foto: Lenka Dvořáková 

Včerejší večerní debaty se zúčastnila i žena, která si nepřála uvést své jméno, redakce jej ale zná. Jak po diskuzi řekla redakci Drbny, v dotčené oblasti má blízkou rodinu, a zajímalo ji tedy, kde a za kolik bude parkovat ve chvíli, kdy k ní pojede na návštěvu. „Nebo když je budu muset vyzvednout a dovézt například k lékaři,“ svěřila se Jihlavské Drbně.

„Beru to tak, že udělat se to musí, protože lidi myslí hlavě na sebe a parkování se ve městě trochu zvrhlo. Bohužel se ta auta z těchto nových modrých zón přestěhují předpokládám k nám, na Dolinu,“ posteskla si oslovená žena.

„V zimě, až bude sníh, to bude zajímavé." 

Zmínila ulici Leoše Janáčka, konkrétně místo pod budovou policie, kde je plánovaná fialová zóna a vodorovné parkování po obou stranách. „Na jedné straně (vlevo) je křoví, které se stříhá snad jen jednou za rok, a na druhé straně je poměrně vysoký chodník. V zimě, když bude sníh, to bude asi zajímavé. Problém je, že byla zahájena stavba parkovacího domu pro policii a jejich zaměstnanci teď nemají kde zaparkovat. I když bylo pravidlem, že parkují právě v ulici Leoše Janáčka nebo i v našem vnitrobloku nad školkou. Příbuzná dojíždí přes léto z chaty do práce a je velká náhoda, když tam místo najde. Stejně tak tam parkují i lidé, kteří jdou do nemocnice, protože se jim nechce platit za parkoviště u nemocnice. Parkují tam i lidé, kteří jdou na fotbalový zápas,“ zmínila účastnice úterní debaty.

Nová parkovací koncepce začne v oblastech 57 a 59 platit od poloviny září, ostrý start začne od 1. října, foto: Lenka Dvořáková 

Počítá s tím, že s novou parkovací koncepcí přijdou o parkovací místa ve vnitrobloku. „Lehce počítám, parkuje tam cca 16 aut. Na druhou stranu nám nebudou stát s nastartovaným autem pod okny. Ptali jsme se, jestli můžeme dát podnět na legalizaci parkovacích míst i za cenu úbytku zeleně. Protější barák i investoval do úpravy vozovky, aby tam mohli parkovat a lépe vyjíždět,“ říká oslovená žena.

I ona znovu připomněla slíbenou revitalizaci celé oblasti a také to, že během konání plaveckých závodů nebo fotbalového zápasu nemají obyvatelé kde zaparkovat. „I když je u stadionu velké parkoviště. Lidem, co tam bydlí, vadí to, že tam v té době nemohli zaparkovat. Ujistili nás, že pokud se v době testování ukáže, že jsou tam zaparkovaná auta návštěvníků, změní tyto dvě fialové zóny na modré pro rezidenty. A volné parkoviště u Ferony a u nedalekého autoservisu budou plná aut lidí z Jiráskovy ulice, kde jsou rodinné domy a parkovací místa jim vezmou, kvůli dodržení průjezdu.“

Ještě se krátce zmínila o svém příbuzném, který má v domě garáž. „Jeho rodina má dvě auta, jedno z nich parkovali před garáží, což teď nebude možné,“ poznamenala oslovená žena. Včerejší debatu zhodnotila jako dobře připravenou, podle ní měli zástupci radnice srozumitelné argumenty. „I když si nemyslím, že by to lidi uklidnilo.“

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky parkování, koncepce, debata, diskuze, radnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihlavané debatovali o nových pravidlech parkování. Jste asociální, zaznělo směrem k radnici | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.