Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Vysočině se letos za více než sto milionů opraví krajské silnice poškozené při modernizaci D1

Na Vysočině bude letos Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opravovat úseky silnic poškozených při rekonstrukci dálnice D1. Po některých se převážel stavební materiál, jiné byly zatížené větším provozem, protože fungovaly jako objízdná trasa.

Na práce s předpokládanou cenou 110 milionů korun vybírá ředitelství dodavatele. Náklady ponese ze tří čtvrtin stát, zbývající část zaplatí kraj. Vyplývá to z údajů ŘSD a krajské správy a údržby. Stavby na dálnici skončily před třemi lety.

Modernizace dálnice D1
- stavebně byla zahájena v květnu 2013
- dokončena byla na přelomu září a října 2021
- týkala se 160 kilometrů
- vyšla na 21,8 miliard korun

Chystané opravy jsou rozdělené na tři oblasti, které se týkají východní, střední a západní části kraje. Podle údajů krajské správy je potřeba opravit například části vozovek u Velkého Meziříčí, Ořechova a Kozlova na Žďársku, v okolí Větrného Jeníkova, Úsobí na Jihlavsku, Slavníče a Skorkova na Havlíčkobrodsku či mezi Vojslavicemi a Hořicemi na Pelhřimovsku.

V součtu jde zhruba o 30 kilometrů silnic. „Je třeba ale zdůraznit, že nejde o stejnou míru poškození. V některých případech půjde pouze o lokální vysprávky, jinde půjde o plošnou opravu,“ sdělil Jiří Veselý z oddělení komunikace ŘSD pro Vysočinu a Středočeský kraj. Doplnil, že tyto opravy má ředitelství v plánu udělat v jedné stavební sezoně. Jejich konečná cena vyplyne z výběrových řízení.

Devítiletá rekonstrukce D1 mezi Mirošovicemi u Prahy a Kývalkou u Brna skončila na podzim 2021. Zástupci kraje vloni uvedli, že opravy krajských silnic poškozených v souvislosti se stavbami na D1 budou stát 128 milionů korun a že je stát zaplatí ze tří čtvrtin. Ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku byla už loni opravená nejhorší část silnice s vyježděnými kolejemi.

Loni dokončený ekodukt nad D1 u Humpolce si podle fotopastí zvěř našla. Občas se tam projdou i lidé

Zelený most nad dálnicí D1 u Humpolce, takzvaný ekodukt, který byl dokončen loni na podzim, si podle fotopastí zvěř našla. K překonání oplocené dálnice tento ekodukt využívají srnky, divoká prasata, lišky, zajíci nebo kuny, řekl ředitel správy...

Na Vysočině je skoro 4600 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Kraj na nich letos chystá opravy a investice za víc než dvě miliardy korun. Kromě svých peněz na ně počítá s příspěvkem od státu a z evropských fondů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky opravy, uzavírky, modernizace D1, stavby, silnice, ŘSD, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se letos za více než sto milionů opraví krajské silnice poškozené při modernizaci D1 | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.