Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dálnice D1 jede opět bez omezení. Po mostu u Řehořova, který ještě v sobotu stál, už není ani památky

Od pondělní páté hodiny ranní je provoz na dálnici D1 opět bez omezení. Víkendové uzavření bylo kvůli demolici mostu u Řehořova, po kterém už není ani památky.

O plném obnovení provozu informoval v pondělí ráno mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jiří Veselý. „Dokončili jsme veškeré práce spojené s demolicí zastaralého, již nevyhovujícího nadjezdu na dálnici D1 v km 126 u Řehořova,“ sdělil.

Samotná demolice mostu byla zahájena v sobotu večer, foto: Jan Rathouský 

Fyzická příprava demolice začala v pátek večer a vyvrcholila v noci ze soboty na neděli, kdy byla dálnice mezi Měřínem a Velkým Beranovem uzavřená, aby most šel k zemi.

Most šel k zemi po částech 

Celých dvanáct hodin nonstop se na demolici podílelo 10 pracovníků, 2 čtyřicetitunové bagry, jeden otočný pásový bagr, pomocný kolový bagr a 4 nákladní auta. „Most byl demolován po částech. Ty se hroutily na připravený polštář z betonového recyklátu o celkovém objemu zhruba tisíc tun, který chránil dálnici před poškozením,“ popsal Veselý postup prací.

Těžká technika v noci ze soboty na neděli odstranila most nad dálnicí D1 u Řehořova. Z kopce vše sledovala zhruba stovka místních, kteří se s koncem mostu nechtějí smířit. Od nedělních devíti hodin ranních je obnoven provoz, zatím v režimu 1+1.

Rozdrcené kusy mostu mířily na skládku, mohlo jít o osm set tun. V neděli pak probíhaly dokončovací práce jako terénní úpravy zářezu v místech, kde nadjezd stál, nebo opětovná instalace svodidel. „V místech vstupů na most, nad dálnicí, bylo instalováno oplocení,“ dodal mluvčí.

S mostem se přišli rozloučit místní obyvatelé, kteří s demolicí mostu nesouhlasili, foto: Jan Rathouský  

Dnes již neexistující nadjezd byl postaven v roce 1979 a primárně sloužil k přesunu zemědělských strojů z Řehořova na pole na opačné straně dálnice. Na základě provedeného diagnostického průzkumu z roku 2022 byl mostní objekt zařazen k demolici z důvodu zjištěného špatného stavu. S výstavbou nového mostu se zatím nepočítá, místní ale nic nevzdávají. Poukazují na fakt, že most byl kompenzací za ztrátu tří polních cest při výstavbě dálnice a chtějí, aby stát postavil a následně vlastnil nový.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR, Jan Rathouský

Štítky dálnice D1, Řehořov, most, demolice, Ředitelství silnic a dálnic, Jiří Veselý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnice D1 jede opět bez omezení. Po mostu u Řehořova, který ještě v sobotu stál, už není ani památky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.