Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

U chystaného obchvatu Třebíče úřady posoudily možné dopady stavby na okolí

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může pokračovat v přípravách téměř šestikilometrového silničního obchvatu Třebíče. K dlouho chystanému záměru teď dostalo souhlasné závazné stanovisko EIA, tedy posouzení jeho vlivu na životní prostředí. Dokument krajského odboru životního prostředí obsahuje i několik požadavků pro zapracování do projektové dokumentace. Ředitelství se s nimi nyní seznamuje a bude hledat řešení, jak jim vyhovět. Novinářům to sdělil Jiří Veselý z oddělení komunikace ŘSD pro Vysočinu a Středočeský kraj.

Stavba obchvatu s předpokládanou cenou okolo 4,2 miliardy korun bez DPH by podle webu ŘSD mohla začít v roce 2027, potrvá tři roky.

Řízení začalo loni v červnu, přišlo 30 vyjádření. Negativní vlivy záměru na životní prostředí podle závěrečného stanoviska úřadu nepřesahují míru stanovenou zákony a dalšími předpisy a je možné stavbu uskutečnit, pokud budou respektovány stanovené podmínky. Vydaný dokument má 52 stran.

Hlavní silniční tah 23 teď prochází městem s 34 tisíci obyvateli, které je druhé největší na Vysočině. Průměrná denní intenzita provozu převyšuje v některých úsecích této komunikace ve městě hranici 16 tisíc vozidel. Podle zveřejněných údajů ŘSD tato trasa také nesplňuje požadavky pro přepravu nadrozměrných a těžkých komponent pro stavbu nových zdrojů Jaderné elektrárny Dukovany.

"Trasa obchvatu, která je územně stabilizovaná v platné územně plánovací dokumentaci, pomůže nejenom tranzitní dopravě, ale rozprostře i vnitroměstskou dopravu a uleví přetíženému centru města," uvedl třebíčský starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) k vydání souhlasného stanoviska.

Silnice 23 propojuje přes Vysočinu Jihočeský a Jihomoravský kraj. Obchvat Třebíče začne ve směru od Telče u rozvodny Řípov, z části povede Koželužskou ulicí, jeden z mostů bude nad Terovským údolím. K nynější silnici v ulici Brněnská se připojí ve směru na Vladislav.

Součástí obchvatu je podle mluvčího devět mostů, tunel a lávka. Stavba je připravovaná ve třech navazujících částech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, stavby, silnice, ŘSD, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U chystaného obchvatu Třebíče úřady posoudily možné dopady stavby na okolí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.