Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Demolice zchátralého mostu nad D1 u Řehořova bude stát přes dva miliony

Demolice zchátralého nadjezdu nad dálnicí D1 poblíž Řehořova na Jihlavsku bude stát 2,45 milionu korun bez DPH. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo firmu, která most podle předpokladu odstraní ve druhé polovině tohoto měsíce. Nyní se jedná o objízdných trasách, sdělil Jiří Veselý z oddělení komunikace ŘSD pro Vysočinu a Středočeský kraj. K vlastnictví mostu z roku 1979 se nikdo nehlásí, jeho odstranění loni nařídilo ministerstvo dopravy.

„Práce si vyžádají omezení provozu na dálnici D1 na jeden víkend s tím, že o jedné noci dojde k úplné uzavírce," uvedl Jiří Veselý. Doplnil, že o termínu akce a objízdných trasách bude ředitelství s předstihem informovat.

Most překlenuje dálnici přibližně na jejím 127. kilometru. Umožňoval především přejezd zemědělské techniky z Řehořova na pole, která jsou na opačné straně D1. „Na základě provedeného diagnostického průzkumu v roce 2022 je mostní objekt zařazen k demolici z důvodu špatného technického stavu," uvedl Veselý.

Bourání mostu zajistí společnost Mrozek, a.s., která podle mluvčího podala nejvýhodnější ekonomickou nabídku. Veřejné soutěže se účastnilo šest firem.

Most už je uzavřený. Začátkem loňského listopadu ředitelství uvedlo, že má za úkol most zbourat nejpozději do 25. ledna. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl tehdy řekl, že někdy v letech 2010 až 2012 bez výsledku probíhala soudní jednání, která měla určit vlastníka konstrukce.

Demolici mostu nařídilo ministerstvo dopravy loni v září, nejdříve ustanovenému opatrovníkovi, tedy advokátu zastupujícímu neznámého vlastníka, a to do 30 dnů. Protože most nebyl v této lhůtě odstraněný, dostalo tento úkol na starost ŘSD.

Lidé most chtějí 

Náhradu za toto přemostění ředitelství podle listopadového vyjádření mluvčího stavět nebude, přestože to místní lidé chtějí. Pokud by nový most chtěly budovat obce, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci, uvedl Rýdl. Ves Řehořov spadá pod městys Kamenice asi s 1900 obyvateli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky doprava, most, demolice, stavby, silnice, D1, ŘSD, řehořov, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice zchátralého mostu nad D1 u Řehořova bude stát přes dva miliony | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.