Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šest ložisek na jihlavském Znojemském mostě je v havarijním stavu. Čeká ho oprava, ta omezí řidiče

Částečné omezení čeká na řidiče v Jihlavě, kteří budou projíždět směrem na Třebíč a Znojmo po vytíženém Znojemském mostě na silnici II/523. Tento most je ve špatném technickém stavu a čeká ho oprava.

„Mimořádná mostní prohlídka, kterou vyvolala částečná diagnostika spodní stavby pro připravovanou výměnu trolejí ze strany Dopravního podniku města Jihlavy, ukázala, že mostní ložiska jsou ve velmi špatném stavu. Šest krajních ložisek je dokonce havarijních. To si vyžádá dvě rychlá technická opatření, a to jednak provizorní podepření krajních nosníků, ale také zúžení šířky vozovky na mostě,“ vysvětluje chystané úpravy náměstek hejtmana pro oblast dopravy Miroslav Houška s tím, že provoz zůstane zachován stejně jako dosud ve třech jízdních pruzích. Na Znojemském mostě bude v následujících měsících pravděpodobně osazeno dopravní značení upravující, respektive omezující průjezd tranzitní dopravy.

Znojemský most v Jihlavě byl postaven v roce 1952 a patří k nevytíženějším dopravním objektům v krajském městě. Konstrukčně se jedná o vícepolový předpjatý most, který stejně jako Brněnský most navrhl zkušený stavební inženýr Ondřej Hurych z Telče.

Zdroj: Kraj Vysočina 

Znojemský most prošel prohlídkou a ta ukázala, že šest vnějších ložisek z celkového počtu 36 je silně poškozených. „Jejich rychlou degradaci a současný špatný technický stav mostních částí způsobilo mimo jiné i zatékání vody do krajní nosné konstrukce. Poškození je přirozeně dané stářím, velkým vytížením mostu, ale také povětrnostními vlivy působícími téměř sedm desítek let. Dílčí poruchy vykazuje i beton nosné konstrukce v místech průběhu předpjaté výztuže, která může být napadena korozí," jmenuje mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová s tím, že jde o jednu z prvních konstrukcích tohoto druhu v České republice.

Začátek roku 2025

Kromě bezprostředních opatření – podepření krajních nosníků a zúžení jízdních pruhů, která se na mostě objeví v řádu týdnů, bude následně zpracována podrobná diagnostika, která určí celkový rozsah a způsob opravy Znojemského mostu. „Už na podzim příštího roku výrazně uleví dopravě v Jihlavě nově vybudovaná jižní část jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Z toho důvodu budeme stavební zakázku na opravu Znojemského mostu připravovat na začátek roku 2025,“ doplnil náměstek Miroslav Houška.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky most, poškození, uzavírka, doprava, II/523, Znojemský, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Musil

Jak pomůže zúžení pruhů, když zůstanou tři?

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 20:49Odpovědět

Jan Strapina

No jo holt infrastruktůra stárne a peníze se promrdávají na píčoviny neziskovek a toto je výsledek!!!

Středa, 22. listopadu 2023, 11:44Odpovědět

Šest ložisek na jihlavském Znojemském mostě je v havarijním stavu. Čeká ho oprava, ta omezí řidiče | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.