Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Vysočině dostanou silničáři na letošní opravy dalších 300 milionů

Na Vysočině dostane krajská správa a údržba silnic na letošní opravy dalších 300 milionů korun. Jsou to peníze z jiných projektů kraje, pro které vzešly ze soutěží nižší náklady, než se předpokládalo, které nabraly zpoždění nebo budou dotované z evropských fondů. Krajská samospráva peníze použije na připravené opravy vozovek, které by se jinak uskutečnily až v dalším roce. Po jednání krajské rady to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Peníze převede kraj do rozpočtové kapitoly doprava z rozpočtové kapitoly nemovitý majetek. „Tím pádem naplníme čerpání rozpočtu tak, jak v letošním roce bylo nastaveno v celkovém objemu," uvedl hejtman Vítězslav Schrek. Na zlepšení stavu krajských silnic tak bude mít letos Vysočina zhruba 1,2 miliardy korun, a to bez projektů dotovaných Evropskou unií. Vloni to bylo zhruba 800 milionů korun.

Kraji Vysočina patří skoro 4600 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Krajští silničáři chtějí podle webu kraje peníze získané navíc použít na opravy 25 úseků silnic.

„Za ty převedené prostředky opravíme asi 53 kilometrů silnic," uvedl hejtman. Jde například o opravy silnic ze Štěpánova do Habrů na Havlíčkobrodsku za 35 milionů korun, mezi Novou Říší a Želetavou na Třebíčsku za 40 milionů Kč nebo mezi Černovicemi a Lidmaní za 30 milionů korun. Krajská správa a údržba může podle hejtmana vybrat firmy na tyto práce rychleji díky tomu, že je může soutěžit mezi sedmi nebo osmi dodavateli, s nimiž má rámcovou smlouvu.

Nebude třeba čerpat rezervu 

Rada kraje také doporučila krajskému zastupitelstvu, aby půl miliardu korun blokovanou v letošním rozpočtu Vysočiny kvůli případným neočekávaným nárůstům výdajů za energie převedlo do krajského fondu určeného k financování různých projektů. Hejtman uvedl, že podle skutečných výdajů za elektřinu a plyn v prvním pololetí je vysoký předpoklad, že nebude potřeba tuto rezervu čerpat.

Kraj Vysočina měl letos do konce července na celkové příjmy 14,3 miliardy korun, což bylo 71 procent částky očekávané v krajském rozpočtu za celý rok. Výdaje kraje v prvních letošních sedmi měsících byly za 12,4 miliardy korun, z celkové roční částky představovaly 57 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky doprava, silnice, správa, hospodářství, rozpočet, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině dostanou silničáři na letošní opravy dalších 300 milionů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.