Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Stavbaři zvýší nosnost mostu u Antonínova Dolu, i kvůli nákladům do dukovanské elektrárny. Dopravu to neomezí

U Jihlavy stavbaři zvýší nosnost mostu na silnici 38, vyztuží ho speciální konstrukcí. Hlavní tah slouží také jako přivaděč k dálnici D1. Most blízko jihlavské místní části Antonínův Důl je pro region důležitý, podle posledního sčítání dopravy po něm denně projede až 13 tisíc vozidel, blízko je řada firem.

„Úpravy nosnosti mostu si navíc vyžádala plánovaná výstavba dalšího bloku Jaderné elektrárny Dukovany,“ sdělil Jiří Veselý z oddělení komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). 

Most překlenuje Pstružný potok. Práce na zvýšení jeho nosnosti na 900 tun začaly tento týden, hotové mají být v polovině letních prázdnin. ŘSD za ně stavební firmě Super-Krete Czech zaplatí 1,5 milionu korun bez DPH. Dopravu tato akce neovlivňuje.

„Veškerá činnost se soustřeďuje a nadále bude soustřeďovat, pod samotným mostem," uvedl Veselý. Jde o místo, kde je už kvůli stavbě připojovacího pruhu k tahu 38 od přilehlé soukromé firmy rychlost aut omezená na 70 kilometrů v hodině.

Most je součástí trasy, po níž se mají přepravovat nadměrné a těžké komponenty pro nový dukovanský blok, který by měl být podle dřívějších údajů firmy ČEZ dokončen do roku 2036. Energetická společnost vyzvala uchazeče o stavbu bloku k podání finálních nabídek do poloviny září.

Kraj Vysočina kvůli přepravě rozměrných a těžkých dílů nového jaderného bloku Dukovan připravuje na svých silnicích stavby čtyř obchvatů. Na jejich přípravu dostává peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktur. Postavit obchvaty se kraj chystá u Okříšek, Brtnice, Zašovic a Slavětic.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Google Maps

Štítky ČR, stavby, silnice, ŘSD, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbaři zvýší nosnost mostu u Antonínova Dolu, i kvůli nákladům do dukovanské elektrárny. Dopravu to neomezí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.