Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ceny pohonných hmot na Vysočině opět klesly. Nafta je nejlevnější od září 2021

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět výrazně zlevňovaly. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od středy minulého týdne o 46 haléřů na 36,83 koruny za litr a cena nafty o 85 haléřů na 31,74 koruny. Nafta je tak nejlevnější od konce září roku 2021. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny benzinu klesají třetí týden v řadě a nafta zlevňuje vytrvale od února. Ceny pohonných hmot by podle analytiků měly dál snižovat, avšak méně výrazně než v posledních týdnech.

Benzin i nafta začaly zlevňovat na začátku letošního února, kdy se Natural 95 prodával skoro za 38 korun za litr a nafta za více než 37,70 koruny. U benzinu se zlevňování přerušilo na konci března až zhruba do poloviny dubna. V posledních třech týdnech klesaly ceny nafty i benzinu, a to pokaždé o desítky haléřů.

Za poklesem cen pohonných hmot podle analytika XTB Jiřího Tylečka stojí zlevňování paliv na burze v Rotterdamu. „Tamní cena dieselu klesla na počátku května na nejnižší úroveň od začátku minulého roku," uvedl Jiří Tyleček. Ceny benzinu a nafty podle něj ovlivňuje také silnější koruna vůči dolaru.

V příštích týdnech lze očekávat další zlevňování pohonných hmot, míní analytici. Petr Lajsek z Purple Trading čeká výraznější zlevňování u nafty. „Její zásoby jsou v Evropě vysoké a padá také poptávka po naftě na topné účely," řekl Petr Lajsek. Dodal, že do léta by mohla cena nafty spadnout pod 30 Kč za litr. Šéf společnosti 4Trans Jaroslav Ton uvedl, že na ceny pohonných hmot v příštích týdnech bude mít vliv také schválení či neschválení zvýšení limitu státního dluhu Spojených států. Skokové oslabení dolaru by podle něj zapříčinilo další zlevňování benzinu i nafty.

Prudký nárůst s válkou na Ukrajině 

Pohonné hmoty jsou nyní výrazně levnější než loni ve stejnou dobu, kdy ceny prudce rostly po začátku války na Ukrajině. Benzin je nyní o 7,33 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 14,67 Kč na litru více.

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 36,30 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 30,60 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,54 koruny. Nafta se tam tankuje za 33,87 koruny za litr.

Za kolik na Vysočině? 

I nadále platí to, že Kraj Vysočina patří s cenami pohonných hmot k těm dražším. Natural 95 zde řidiči natankují za průměrnou cenu 36,91 Kč, u nafty je pak průměrná cena 32,35 Kč. Dražší než Vysočina je Praha, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj a Olomoucký kraj. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pohonné, hmoty, benzin, natural, nafta, pohon, doprava, cena, čerpací, stanice, ČR, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny pohonných hmot na Vysočině opět klesly. Nafta je nejlevnější od září 2021 | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.