Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Paskvil všech paskvilů, Jihlava, město čar a kouzel. Lidé se kriticky vyjadřují ke změnám v Tolstého ulici

Ulice Tolstého v Jihlavě v těchto dnech prochází hned několika změnami. Na této frekventované silnici, po níž denně projede 8500 aut, vznikla nová zastávka MHD, bezpečnější přechody pro chodce, ochranné cyklopruhy a také několik parkovacích míst. Další novinka ještě přibude na jaře.

„Nejvýraznější změnou je rozšíření zastávky Dům kultury ve směru k Masarykovu náměstí. Nově je nejen na chodníku, ale také na tamním ostrůvku, a to pro spoje MHD, které budou zatáčet do ulice Havlíčkova. Kvůli bezpečnému odbočení trolejbusů je na komunikaci místo dvou jízdních pruhů nově pouze jeden. V příštím roce začne zastávku využívat nová linka H či současná linka F," uvedl k nejvýraznější změně Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Úsek by měl být bezpečnější také pro chodce, přechody u křižovatky s Třídou Legionářů se zkrátily. Přechod pro chodce u Domu kultury a odborů se stal přehlednější díky vlastnímu ostrůvku. 

Zklidnění dopravy

„Tolstého ulice je významnou městskou třídou na okraji historického centra. Denně jí projede kolem 8,5 tisíc aut a ve špičce i 25 spojů MHD za hodinu. Frekvence všech druhů přepravy je velmi vysoká, a proto chceme automobilovou dopravu zklidnit a zohlednit i potřeby chodců,“ vysvětlil primátor Jihlavy Petr Ryška.

Změnilo se také řazení do jízdních pruhů na křižovatce ulic Tolstého a Křížová, díky kterému vozy MHD snadněji odbočí. Město během úprav nezapomnělo ani na cyklisty. Od Tyršovy ke Křížové ulici byly pro jejich snazší pohyb vyznačeny ochranné cyklopruhy. 

Kiss and Ride

Změna nastala také v parkování. „Směrem k autobusovému nádraží vzniklo v ulici Tolstého několik podélných parkovacích stání a na náměstí Svobody jsou nově místa pro auta v režimu K+R („Kiss and Ride“ v překladu „Polib a jeď“), která umožňují krátké zastavení před Křesťanskou základní školou Jihlava. Na jaře tam před vstupem přibude ještě rozšířený prostor pro pěší," nastínil na závěr mluvčí Jihlavy. 

Kritika na Facebooku 

Dlouho to netrvalo, a k novému značení na Tolstého ulici se začali vyjadřovat lidé na Facebooku. Ne každý výše popsané novinky přijal s nadšením, „Dnes jsem jela za trolejbusem a ani náhodou se do toho pruhu nevejde, jel celým kolem po "cyklostezce", to zase dalo práce vymyslet takovou blbost," sdělila své dojmy na jedné z jihlavských facebookových skupin Eva Buschacher. Kriticky se na úpravy v Tolstého ulici dívá také Eliška Košťáková. „No co já jsem viděla, tak to v pátek bylo parkoviště a bylo to pěkně na pikaču - na jedné z hlavních cest vymyslet takové, dle mého názoru, celkem brutální zúžení..."

V podobném duchu se na Facebooku města vyjádřil třeba Lukáš Březina. „Ani ne půl roku starý povrh a zase se do něj řeže kvůli nějaký ostrůvkum, to už se nemohlo udělat v rámci rekonstrukce? Není tohle porušení záruky na povrch? Jihlava začíná překonávat kocourkov." Nadšená ze změn není ani Lucie Čudová. „Jihlava, město čar a kouzel," napsala na facebookové stránce města. „Je to paskvil všech paskvilů. Už by měl někdo říct jméno, kdo za naše peníze odvádí tak skvělou práci. Je to banda d*****ů," přidal svůj názor do debaty Zdeněk Navrkal. 

Opačný názor má například Ondra Tůma: „Super, je fajn, že jsou tu cyklopruhy." 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj Město Jihlava, Facebook

Štítky doprava, ulice, cyklopruh, úprava, MHD, značení, provoz, Tolstého, Jihlava, městská hromadná doprava, Facebook, Masarykovo náměstí, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paskvil všech paskvilů, Jihlava, město čar a kouzel. Lidé se kriticky vyjadřují ke změnám v Tolstého ulici | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.