Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kapacita školních autobusů je na některých místech kraje na hranici. V Rudíkově vozili děti autem od hasičů

Se začátkem nového školního roku došlo k očekávanému skokovému nárůstu cestujících, kteří využívají krajem dotovanou veřejnou dopravu. U některých autobusových spojů na Třebíčsku došlo k hraničnímu naplnění kapacity.

A to i přesto, že kraj objednává školní autobusy podle dopravních modelů ověřených v předchozích letech a kapacita autobusů je kalkulována vždy s rezervou. „Po okamžitém upozornění dopravce, starostů i cestujících na tuto situaci bude na konkrétních linkách do několika dní sjednána náprava tak, aby nedocházelo ke stavům, že z daného sídla cestujícímu není umožněn odjezd,“ říká Martin Hyský, předseda výboru Zastupitelstva Kraje Vysočina pro strategické projekty.

Taktový jízdní řád je založen na pevném intervalu linek (doba taktu), které se potkávají v taktových uzlech, kde je mezi nimi umožněn vzájemný přestup.

Zmíněný nárůst cestujících je nejvíce patrný v oblastech kraje, kde došlo v posledních letech k dopravní optimalizaci, to jest zavedení taktových jízdních řádů dle konceptu Veřejné dopravy Vysočiny. „Tím došlo k vytvoření nabídky pro cestující po většinu pracovního dne, v případě významných linek i o víkendech a svátcích. Takzvané přeplnění je mnohdy důsledek nárůstu cestujících. Aktuálně Kraj Vysočina eviduje 11% nárůst cestujících oproti stejnému období loňského roku," vyčíslila ve zprávě pro novináře Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Nahlášené jednotky případů přetížených školních linek řeší Kraj Vysočina za pomoci dopravců prakticky okamžitě, pohotově na změnu, respektive nárůst poptávky po cestování konkrétním směrem reagují i starostové, kteří kraji pomohli částečně dopravu dětí zajistit. Příkladem může být Rudíkov, kde využili pro několikadenní překlenutí přetížené linky krajem dotovaný dopravní automobil zdejšího sboru dobrovolných hasičů. „Dopravci mají povinnost, a i tak činí, informovat nás o přetížení jednotlivých spojů. Následné řešení je realizováno v řádů dnů, vždy s ohledem na technické možnosti dopravce,“ uvedl Martin Hyský.

Kraj Vysočina denně objednává tisíce regionálních autobusových spojů. Týden od zahájení nového školního roku řeší Kraj Vysočina přetížení v případě tří spojů. Náklady spojené s posílením spojů jdou za Krajem Vysočina. Celkem Kraj Vysočina za objednané spoje letos doplatí cca 1,3 miliardy korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Homolka | Zdroj Kraj Vysočina, cvut.cz

Štítky autobus, doprava, spojení, škola, spoj, posílení, Kraj Vysočina, školní autobusová linka, Rudíkov, okres Třebíč, Martin Hyský, Zastupitelstvo kraje Vysočina, Veřejná doprava Vysočiny, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita školních autobusů je na některých místech kraje na hranici. V Rudíkově vozili děti autem od hasičů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.