Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na silnicích Vysočiny se v posledních týdnech objevují bílé čtverce. Na svědomí je mají geodeti

Na naši redakci se obrátilo několik čtenářů s tím, že se na silnicích napříč celým krajem objevily značky složené ze dvou bílých čtverečků, a zda nevíme, co toto označení znamená. Odpověď přišla z krajského úřadu. Značky na silnici souvisí s plánovanou digitální technickou mapou, na svědomí ji tedy mají geodeti.

Novou digitální technickou mapu (DTM) bude mít Kraj Vysočina už zhruba za rok. Díky ní bude možné dohledávat například vedení inženýrských sítí v území (vodovodu, kanalizace, plynu...), a to v rámci veřejně dostupné a neustále aktualizované aplikace. „Technická mapa bude nepostradatelným pomocníkem mapujícím skutečný stav dopravní a technické infrastruktury, umístění důležitých staveb, ale i dalších technických nebo přírodních objektů. Současně bude důležitým podkladem pro plánování investičních záměrů kraje, měst a obcí, ale poslouží i projektantům, firmám, správcům sítí, integrovanému záchrannému systému a stane se užitečným pomocníkem pro širokou veřejnost," vysvětluje Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Technické mapy vedou už nyní stovky obcí a také některé kraje pro celé své území. Není však standardizován jejich datový obsah, stanoveny nejsou ani procesy při aktualizaci a využití dat třetími stranami.

Aby bylo možné v mapě výše uvedené vyhledávat, tak je nutné je nejdříve naplnit daty. „V prvé řadě dojde k využití části už dříve pořízených dat obcemi, správci sítí a dalšími subjekty. Nutné je doplnění také nových dat – tedy velmi podrobných leteckých snímků celého kraje, ze kterých budou odvozeny konkrétní jevy, například umístění budovy, plotu, parkoviště, hřiště, příkopu nebo vodní nádrže,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast informatiky a školství, mládeže a sportu Jan Břížďala.

Data budou pořízena běžnými geodetickými metodami, případně speciálními mobilními mapovacími zařízeními, která jsou umístěna na vozidlech. „Mobilnímu mapování předchází umístění takzvaných vlícovacích a kontrolních bodů, respektive značek na silnici, jejichž polohu je nutné předem přesně zaměřit. Značky lze již spatřit na většině krajských silnic," popisuje krajský informatik Martin Tejkal. Řidiči si mohou všimnout značek na krajských silnicích druhých a třetích tříd. 

Značky na silnici III/0394

Kromě dat je nutné pořídit odpovídající počítačové vybavení a naprogramování informačního systému, který umožní uživatelům jednoduchý přístup k datům. „Kraj Vysočina zajistí provoz tohoto informačního systému ve svém technologickém centru a umožní jej používat dalším pěti krajům," dodává Svatošová s tím, že správnost pořízení dat a informačního systému je zajištěna k tomu vybraným nezávislým kontrolním dozorem.

Co digitální technická mapa řeší
- zásadní zjednodušení získávání údajů o dopravní a technické infrastruktuře správců sítí (nutné pro stavební činnost)
- přístup k datům skutečného zaměření stavu území (doplňují přesně daným způsobem data katastru nemovitostí ), která jsou využitelná především pro plánování investic a stavební činnost, územní plánování, krizové řízení či správu majetku (pasporty)
-  zásadní zrychlení a digitalizaci stavebního řízení

Podrobnosti o DTM najdete ZDE. 

Přístup k digitální technické mapě bude veřejný, bezplatný, data budou navíc poskytována formou opendat.

Bílé značky v dubnu letošního roku neznámí vandalové v Olomouckém kraji přestříkali načerno. Podle Martina Bořila ze společnosti TopGis, která mapování v tomto kraji provádí, mohlo jít o dílo vandala nebo i strach ze značení potenciálních vojenských cílů související se situací na Ukrajině. 

Pořízení digitální technické mapy je podpořeno z evropských dotací, konkrétně z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, a to v případě Kraje Vysočina částkou 230 milionů korun. Podobným způsobem řeší digitální technické mapy ostatní kraje, cílový stav předpokládá spojení krajských map do jednotné DTM ČR a vznik bezešvé digitální technické mapy celé republiky. 

Časový harmonogram 

Vybudovat a zpřístupnit DTM mají kraje do 30. června 2023. Digitální technická mapa ČR pak bude spuštěna 1. července 2023.  

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj Český úřad zeměměřičský a katastrální, Kraj Vysočina

Štítky mapa, technická, digitální, zaměření, geodet, doprava, silnice, Kraj Vysočina, informační systém, Česko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích Vysočiny se v posledních týdnech objevují bílé čtverce. Na svědomí je mají geodeti | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.