Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Silnice vedoucí ke Kovofiniši v Ledči je stále uzavřená. Odborné zajištění skály vyjde na 20 milionů korun

Už šest měsíců, konkrétně od 17. února, je z důvodu hrozícího nebezpečí sesuvu skalních bloků a padajícího kamení uzavřena v plné šíři krajská silnice III/01830 vedoucí ke společnosti Kovofiniš v Ledči nad Sázavou. Aby se půda nezačala sesouvat, tak je nutno provést nezbytná opatření. Na odborném zajištění uvolněného skalního masivu Šeptouchov se bude finančně podílet Kraj Vysočina.

Celkové náklady na sanaci jsou vyčísleny na 20 milionů korun. „Kraj se bude na pracích podílet dle domluvy s městem podílem na nákladech a pracemi zajišťovanými prostřednictvím krajských silničářů. Celkem půjde o částku 5,2 milionu korun," vyčíslila ve zprávě pro novináře Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Šeptouchov

Tajemný název kopce – Šeptouchov, je ve skutečnosti velmi prozaický. Jmenuje se tak kvůli potichu špitajicím mileneckým párům, kteří si tady po večerech navzájem vyznávali lásku.

Lokalita Šeptouchov patří do oblasti Ledečského krasu, jediného krasu na Vysočině. Má rozlohu přibližně 12 x 5 km a táhne se od Číhoště přes Ledeč nad Sázavou až pod Želivskou přehradu (označovanou též jako vodní nádrž Švihov.)

Většina pozemků se skálou patří městu Ledeč nad Sázavou, kraj je vlastníkem pruhu kolem silnice. Řidiči kvůli havarijnímu stavu skal od 17. února místem neprojedou, protože silnice, která vede do průmyslové zóny a k vesnicím Bohumilice a Sechov, je obousměrně uzavřena. „Musí být provedena nezbytná opatření k zabránění sesuvů půdy, padání kamenů, stromů nebo jejich částí do vozovky. Musíme zabránit případnému většímu zřícení skalních bloků, ke kterému by mohlo dojít kdykoli,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Práce začaly na začátku měsíce 

Práce na zhruba půlkilometrovém úseku byly na pokyn vedení města Ledeč nad Sázavou zahájeny začátkem srpna. Jejich objednání předcházelo vypracování znaleckých posudků a odborných zpráv.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky skála, masiv, omezení, sanace, doprava, uzavírka, Šeptouchov, Kraj Vysočina, Ledeč nad Sázavou, Kovofiniš, Vítězslav Schrek, Ledečský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice vedoucí ke Kovofiniši v Ledči je stále uzavřená. Odborné zajištění skály vyjde na 20 milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.