Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Cestujícím po Vysočině se zdraží jízdné v průměru o 15 procent. Je to nezbytné, vysvětluje kraj

K nepopulárnímu, ale nezbytnému kroku přistupuje Kraj Vysočina. Od příštího roku se ve veřejné regionální dopravě zvýší ceny v průměru o 15 %. Je to reakce na dramatické zdražení vstupů, zejména pohonných hmot a elektrické energie.

Kraj Vysočina od Nového roku připravuje změny v ceníku jízdného ve veřejné regionální dopravě. Ceny základního jízdného by mohly vzrůst v průměru o 15 % v závislosti na tarifní vzdálenosti.

„Reagujeme na extrémní zdražování vstupů, především pak cen pohonných hmot, elektrické energie, mezd, na inflaci a rostoucí provozní náklady dopravců. Toto opatření bude také nutnou reakcí na avizované změny tarifů Českých drah a podobné kroky, ke kterým přistupuje část ostatních krajů,“ uvedla v tiskové zprávě Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina.

Cestující si od příštího roku má připlatit v řádech korun. Podle předběžných propočtů vyberou regionální dopravci příští rok po změně cen jízdného a při obdobném množství přepravených cestujících jako letos o cca 42 miliónů korun více. To však zdaleka nestačí na pokrytí nákladů, ty vzrostou o více než 200 milionů korun. Zbytek nákladů na dopravu tak uhradí kraj

„Změny v jízdném nikdy nejsou populární opatření, avšak s ohledem na výše uvedené zvyšující se ceny vstupů je úprava cen logickým a nezbytným krokem. Hejtmanství na dopravní obslužnost platí rok od roku více. V praxi jde o peníze, které kraj cestujícím ušetří,“ podotýká Neuwirthová.

Ohodnoť článek

Foto cd.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky doprava, Kraj Vysočina, zdražení, jízdné, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestujícím po Vysočině se zdraží jízdné v průměru o 15 procent. Je to nezbytné, vysvětluje kraj | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.