Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prvně covid, pak extrémní zdražení energií. Z vedení jihlavského dopravního podniku jsou krizoví manažeři

Městskou dopravu v Jihlavě využilo v minulém roce 14,1 milionu cestujících, o šest procent víc než předloni. V obou těchto letech ale byla poptávka nižší kvůli epidemii koronaviru. V porovnání s rokem 2019 byl loňský počet přepravených lidí nižší o 12 procent. Podobně se vyvíjely tržby z MHD, které za uplynulý rok byly 39,3 milionu korun.

"Bohužel je třeba si přiznat, že po dvou letech výrazně ovlivněných epidemií covid-19, nebude ani rok 2022 rokem standardním. Extrémní zdražení energií a ostatních vstupů dělá z vedení společnosti opět krizové manažery," uvedlo ve výroční zprávě představenstvo Dopravního podniku města Jihlavy.

Podle rozhodnutí jihlavského zastupitelstva se od letošního května zvýšily ceny jízdenek v MHD, většinou šlo o nárůst do 30 procent. Ceny podle radnice stouply po 12 letech kvůli zdražení paliv a energií. Nově mohou cestující platit za jízdu i bankovní kartou. Vydají tak o šest korun méně, než kdyby koupili jízdenku u řidiče.

Dopravní podnik měl na konci minulého roku 39 trolejbusů a 40 autobusů. V součtu jeho vozy podle výroční zprávy ujely 2,799 milionu kilometrů. Tržby z MHD loni meziročně stouply přibližně o dvě procenta na 39,3 milionu korun. Před epidemií v roce 2019 ale tyto tržby převýšily 49,7 milionu Kč. Město v uplynulém roce poskytlo podniku na ztrátovou městskou dopravu kompenzaci skoro 99 milionů korun, podobně jako v roce 2020. O rok dřív činil příspěvek města 83 milionů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, MHD, Jihlava, 2021, energie, městská hromadná doprava, pandemie covidu-19, Dopravní podnik města Jihlavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvně covid, pak extrémní zdražení energií. Z vedení jihlavského dopravního podniku jsou krizoví manažeři | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.