Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině stála údržba komunikací během poslední zimy 230 milionů. Letos by kraj měl opravit 120 kilometrů silnic

Na Vysočině stála údržba silnic v poslední zimě přibližně 230 milionů korun, což je částka srovnatelná s předchozím zimním obdobím. Průměrné náklady na prohrnování a sypání vozovek za posledních pět zimních sezon se pohybují okolo 210 milionů korun. Do nákladů správy se promítá zdražování nafty a nakupovaných materiálů.

"V roce 2021 nám skončila smlouva na dodávky posypové soli a nově vysoutěžená cena byla vyšší než u staré smlouvy," sdělil Martin Jakubec, pověřený výrobní náměstek Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, pro ČTK. Připomněl i to, že loni v lednu byla cena paliv okolo 28 korun za litr, v prosinci už zhruba 36 korun. Letos v březnu stoupla cena kvůli dopadům války na Ukrajině na 46 korun za litr. "Toto nejvýraznější zdražení bylo až na konci zimy, kdy už nebyly tak velké výkony jako v prosinci nebo v lednu," uvedl.

Kraj Vysočina spravuje přes 4 500 kilometrů silnic II. a III. třídy. Na jejich letošní opravy má správa podle Jakubce 607 milionů korun, méně než minulé roky. Vloni měli krajští silničáři na opravy 699 milionů korun a o rok dřív 812 milionů. Kraj se jim chystá desítky milionů korun přidat. Opraveno by pak mohlo být okolo 120 kilometrů silnic, přibližně polovina toho, co se povedlo v roce 2020. "Může za to značnou měrou nárůst cen stavebních materiálů," vysvětlil Jakubec. Mezi dalšími důvody uvedl i snahu pokračovat ve zlepšování stavu silničních mostů.

Cena oprav silnic se podle Jakubce zatím v soutěžích pohybuje těsně nad jejich předpokládanou hodnotou, ale opravy a rekonstrukce mostů stavební firmy v některých případech nabízejí i za částky o polovinu vyšší.

Radní kraje minulý týden projednali návrh na navýšení peněz v kapitole doprava o 100 milionů korun, i kvůli výraznému zdražení materiálů, jako je kamenivo a asfaltové směsi. Krajská správa by z těchto peněz měla dostat na opravy vozovek 60 milionů. Dalších 40 milionů korun chce kraj použít na financování investic, které zajišťuje jeho odbor dopravy. Přidělení těchto peněz na silnice ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, silnice, počasí, stavby, Vysočina, zima, Kraj Vysočina, údržba, Martin Jakubec, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině stála údržba komunikací během poslední zimy 230 milionů. Letos by kraj měl opravit 120 kilometrů silnic | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.