Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: U Radostína už roste protihluková stěna. Podívejte se, jak to teď na stavbě vypadá

Lidé v Radostíně na Havlíčkobrodsku se dočkají protihlukové stěny. Její stavba byla zahájena v druhé polovině března. Aktuálně jsou ukotveny železobetonové sloupky a v nich osazené soklové panely nové, 240 metrů dlouhé protihlukové stěny. V současné době probíhá zasypávání na rubové straně steny a zemní práce souvisejí s úpravou terénu.

„V pátek 13. května jsme provedli vyfrézování živičných vrstev v části jízdního pruhu ve směru na Havlíčkův Brod. V návaznosti na tento krok budeme v tomto týdnu pokračovat, kdy klíčovou činností bude budování nového odvodnění silnice," poodhalil novinářům plány Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). 

Odvádění dešťových vod z povrchu komunikace bude nově řešeno pomocí uličních vpustí napojených na stávající podélné plastové odvodnění. Podle Bučka podél celé protihlukové stěny jich nově vznikne šest ve vzájemné vzdálenosti v maximální 50 metrů, a to zejména v lomových místech a v místech změny spádu nivelety. „Voda z těchto vpustí bude sveden do jedné hlavní vstupní šachty s přepadem a odtud dále odvedena do stávajícího propustku v km 135,48," dodává Buček. 

Na Vysočině se letos opraví řada silnic I. třídy. Podívejte se, kde všude se bude pracovat

Silnice I. tříd v našem kraji letos čeká řada oprav. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) přišlo s plánem, kde všude budou stavebníci k vidění. Některé úseky je třeba jen dokončit, některé jsou teprve ve fázi příprav.

Řidiči místem stavby aktuálně jezdí jedním jízdním pruhem, dopravu zde řídí semafory. „Vše probíhá bez větších komplikací," ujistil Martin Buček. 

Jak bude stěna vypadat? 

„Výška stěny bude v celé délce 280 metrů proměnná dva nebo tři metry na stávající komunikací. Její pohledová plocha po dokončení bude činit 616 m2. Ve většině své délky bude tvořena z odrazivých transparentních panelů. Zbývající menší část bude postavena z neprůhledných panelů s pohltivou vrstvou. Ve spodní části stěny je v celé délce navržen půl metru vysoký soklový panel zajišťující stabilitu zpevněné plochy před stěnou,“ popsal již dříve Buček. 

Výstavba protihlukové stěny v Radostíně začala. Řidiče na I/38 čeká částečné omezení

Na silnici I/38 v Radostíně na Havlíčkobrodsku odstartovala výstavba nové protihlukové stěny. Její realizaci má na starosti firma Eurovia CS a.s. Řidiči místem projíždí pouze jedním jízdním pruhem.

Zmíněná protihluková stěna bude založena na vrtaných pilotách. Horní část pilot bude provedena dodatečně a budou do ní kotveny prefabrikované železobetonové sloupky sloužící k osazení soklových a protihlukových panelů.

Nová stěna v celkové délce 240 metrů bude tvořena čtyřmi stavebními úseky a vyjde na 9,2 milionu korun bez DPH. Navržená protihluková stěna vychází z výsledků vypracované akustické studie podél silnice I/38, aby zajistila dostatečnou ochranu přilehlých chráněných staveb před nadlimitním hlukem emitovaným provozem na této silnici I. třídy. Výstavbu protihlukové stěny u Radostína má na starosti firma Eurovia CS a.s.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky protihluková, stěna, stavba, výstavba, ŘSD, Eurovia, doprava, Radostín, Martin Buček, silnice, okres Havlíčkův Brod, Ředitelství silnic a dálnic, Havlíčkův Brod, Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: U Radostína už roste protihluková stěna. Podívejte se, jak to teď na stavbě vypadá | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.