Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Pelhřimově je do konce června MHD zdarma. Je to pomoc lidem po zdražení paliva

Pelhřimovská radnice zavedla dočasně bezplatnou městskou hromadnou dopravu. Reaguje tak na prudký nárůst cen pohonných hmot, autobusy zdarma mají pomoci lidem dojíždějícím do práce auty. Radnice vidí přínos i v možném zklidnění dopravy ve městě. Bezplatná MHD do 30. června. Radnice to uvedla na webu.

„Chceme alespoň nějakým způsobem pomoci lidem, kterých se dotýká neúměrné zdražení pohonných hmot. Věříme, že MHD využijí i někteří lidé, kteří dojíždí pravidelně autem do zaměstnání,“ uvedl starosta Ladislav Med (ODS). Plná cena jízdného činí v pelhřimovské MHD 12 korun, měsíční jízdné stojí 220 korun. Již zakoupené dlouhodobé jízdné bude podle Meda radnice kompenzovat slevou při nákupu jízdného v dalším období.

Radnice odhaduje, že bezplatné jízdné znamená měsíční výpadek tržeb asi 100 tisíc korun, které bude muset kompenzovat dopravci, kterým je společnost Icom Transport. „Tržby u nás tvoří asi 20 procent nákladů na provoz městské hromadné dopravy, takže stejně Icomu doplácíme. A teď spíš chceme, aby se lidé zase naučili městskou hromadnou dopravou jezdit, aby míň používali auta, tak to zkoušíme touto formou," řekl Ladislav Med.

Naopak o zdražování kvůli cenám energie uvažuje krajská Jihlava. Návrh, o kterém budou zastupitelé rozhodovat 29. března, počítá se zdražením jízdenek městské hromadné dopravy o 30 procent, u ročního časového kuponu asi o šest procent.

Současná situace je kritická, zdražení jízdného v MHD bude zřejmě nevyhnutelné, říká jihlavská radnice

Dramatické zdražení elektřiny, plynu a nyní nafty podle všeho povede jihlavský dopravní podnik k nepopulárnímu kroku - zdražení jízdného. Toto opatření musí projednat a schválit zastupitelstvo města.

Průměrná cena litru benzinu stojí na Vysočině podle společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje, 45,28 Kč, litr nafty je asi o 2,5 Kč dražší.

Ceny za palivo v ČR šly dolů. Vysočina po dlouhé době není druhá nejdražší po Praze

Velká změna se v posledních dnech odehrává u benzinových pump. Pohonné hmoty v ČR v porovnáním s minulým týdnem klesly. Podle aktuálních informací společnosti CCS, která ceny sleduje, benzin Natural 95 zlevnil o 1,51 koruny na průměrných 45,13...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik města Jihlavy

Štítky správa, MHD, ceny, jízda, palivo, Pelhřimov, městská hromadná doprava, jízdné, ICOM transport, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pelhřimově je do konce června MHD zdarma. Je to pomoc lidem po zdražení paliva | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.