Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ceny za palivo v ČR šly dolů. Vysočina po dlouhé době není druhá nejdražší po Praze

Velká změna se v posledních dnech odehrává u benzinových pump. Pohonné hmoty v ČR v porovnáním s minulým týdnem klesly. Podle aktuálních informací společnosti CCS, která ceny sleduje, benzin Natural 95 zlevnil o 1,51 koruny na průměrných 45,13 korun za litr, nafta o 1,34 koruny na 47,69 korun za litr.

Benzin zlevňuje nepřetržitě od soboty, cena dieselu začala klesat v pondělí. Podle analytiků budou ceny pohonných hmot klesat i v následujícím týdnu.

Vláda minulý týden v reakci na rekordní ceny paliv rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Ministerstvo financí také nyní odpustí zálohy na silniční daň v případech, kde ji nelze zrušit. Dopravci budou mít možnost odložit platbu daně z přidané hodnoty (DPH).

Ministerstvo financí do dnešních 12:00 požadovalo od čerpacích stanic kompletní hlášení o průměrných prodejních cenách paliv od 15. února do 15. března včetně. Zjišťování výše marží čerpacích stanic je jedním z nástrojů vlády proti rekordním cenám pohonných hmot, které se začaly zvyšovat po ruské invazi na Ukrajinu 24. února.

Kolik stálo palivo před rokem? 

Jen za úterý benzin zlevnil o 0,82 koruny, nafta o 0,85 koruny. Ve středu pak cena Naturalu klesla o 0,59 korun a cena dieselu o 0,68 korun. Den před zahájením ruské invaze stál benzin v Česku průměrně 37,43 korun za litr, nafta 36,39 korun za litr. Před rokem pak byl benzin levnější o 14,49 koruny, nafta dokonce o 18,61 koruny.

„V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly poklesnout o přibližně 1,5 koruny. Důvodem je rychlý propad ceny ropy Brent na 98 dolarů (asi 2200 Kč) za barel. Nervozita na trhu s ropou opadla, jelikož dodávky ropy z Ruska nebyly zatím přerušené. Navzdory válce na Ukrajině teče ropovody normální objem ropy. Mezinárodní sankce by měly výrazně omezit export Ruska až od dubna," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ceny paliva na Vysočině 

Nejlevnější benzin nyní natankují řidiči v Karlovarském kraji, litr je tam v průměru za 44,65 korun. Za naftu se platí nejméně v Ústeckém kraji, a to průměrně 47,18 korun za litr. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu je v hlavním městě v průměru za 45,96 korun, litr nafty pak za 48,55 korun.

Vysočina po dlouhé době není druhá nejdražší po Praze. Dražší pohonné hmoty než v našem kraji nyní tankují řidiči v Praze, Středočeském kraji, Libereckém kraji a Zlínském kraji. Litr Naturalu 95 na Vysočině vyjde průměrně na 45,28 korun, nafta stojí řidiče v našem kraji průměrně 47,79 korun. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky phm, benzín, nafta, cena, tankování, pohonné hmoty, palivo, Vysočina, motorová nafta, Česko, Praha, Kraj Vysočina, Ministerstvo financí České republiky, ruská invaze na Ukrajinu, Rusko, Finlord, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny za palivo v ČR šly dolů. Vysočina po dlouhé době není druhá nejdražší po Praze | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.