Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Současná situace je kritická, zdražení jízdného v MHD bude zřejmě nevyhnutelné, říká jihlavská radnice

Dramatické zdražení elektřiny, plynu a nyní nafty podle všeho povede jihlavský dopravní podnik k nepopulárnímu kroku - zdražení jízdného. Toto opatření musí projednat a schválit zastupitelstvo města.

„Musím říct, že současná situace v dopravním podniku je kritická,“ nechodí kolem horké kaše vreakci na redakční dotaz Radovan Daněk, mluvčí města Jihlavy, které je jediným akcionářem Dopravního podniku města Jihlava (DPMJ). 

„Vzhledem ke způsobu nákupu elektřiny a plynu po ukončení původně vybraného dodavatele jsou aktuální ceny elektrické energie v porovnání s únorem 2022 již více než dvojnásobné, nafta v březnu zdražila v nákupu oproti únoru skoro o 71 % a externí cena CNG se zvýšila o 15 Kč na 1 kg,“ vypočítává neradostná fakta Daněk s tím, že se jedná o ceny platné v minulém týdnu a s nejasnou vidinou, co bude dále. Přitom vícenáklady za elektřinu a plyn už v lednu a únoru 2022 byly i přes úsporná opatření v sumě 2,7 miliony Kč.

Úprava cen jízdného, nebo zvýšení doplatku města na provoz DPMJ budou nevyhnutelné. Zvýšení cen všech vstupů se do ročního hospodaření podniku promítnou v desítkách milionů korun. „Do poslední chvíle jsme odolávali vnějším tlakům a snažili jsme se udržet hromadnou dopravu co nejlevnější a to i přes covidové ztráty, po 12 letech fungování současného ceníku MHD už ale zřejmě nastala doba pro otevření diskuze o zdražení jízdného,“ přiznává Radovan Daněk.

Jeho slova potvrzuje radní pro dopravu Jaroslav Vymazal. „Zastupitelé se budou muset změnami tarifu MHD zabývat. Dvanáct let jsme v Jihlavě nehýbali s cenou jízdného, neměli jsme to ani v plánu a dokonce jsme dětem jízdné nedávno výrazně snížili, ale poslední události nás bohužel donutily k tomuto nepopulárnímu kroku,“ říká dlouholetý zastupitel.

Jak již bylo řečeno, ceny jízdného stanovuje zastupitelstvo. Návrhy na úpravy jízdného už projednávají první zastupitelské kluby, zatím je tedy předčasné spekulovat zda, kdy a o kolik se ceny zvednou. Vymazal však nehází flintu do žita. „I pokud se zastupitelstvo rozhodne zvýšit jízdné, bezpochyby zůstane hromadná doprava nejekologičtějším a nejlevnějším způsobem přepravy po městě.“

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, dopravní podnik, MHD, zdražení, energie, nafta, jízdné, městská hromadná doprava, elektřina, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Současná situace je kritická, zdražení jízdného v MHD bude zřejmě nevyhnutelné, říká jihlavská radnice | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.