Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V Jihlavě začnou platit nová pravidla pro parkování. Výhodu budou mít podnikatelé a lidé s trvalým bydlištěm

Znají to obyvatelé snad každého města. Nedostatek parkovacích míst. Řidiči v Jihlavě nejsou výjimkou. Na 26 tisíc aut připadá v krajském městě pouze 22 tisíc parkovacích míst. Vedení Jihlavy to chce změnit, a připravuje proto nová pravidla pro parkování.

V orientaci mohou řidičům pomoci také webové a facebookové stránky, které popisují nová parkovací pravidla. Na facebookové stránce a také na webu budou řidiči postupně nacházet zajímavé i důležité informace včetně harmonogramu, jak a kdy se bude systém parkování ve městě měnit.

„Zatím předpokládáme, že s prvními změnami přijdeme v létě, aby si na nové parkovací zóny mohli začít lidé zvykat během prázdnin, kdy je v Jihlavě málo lidí a nevozí se děti do škol,“ řekl jihlavský radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal. Podle jeho slov je hlavním smyslem nového systému parkování zklidnění automobilové dopravy v Jihlavě a snaha umožnit parkování lidem co nejblíž jejich trvalému bydlišti.  Za výhodnou cenu bude možné registrovat do systému jen první auto v domácnosti.   

Svůj první parkovací dům pro 218 aut postaví Kraj Vysočina v Třebíči. Podívejte se, jak bude vypadat

Třebíč bude mít nový parkovací dům. Půjde o historicky první parkovací dům, jehož investorem bude Kraj Vysočina. Časový harmonogram tohoto záměru dostává přesné obrysy. Parkovací dům bude stát u hlavního vjezdu do areálu krajské Nemocnice Třebíč...

 

Na facebookové stránce Doprava v Jihlavě budou postupně zveřejňovány také aktuální informace o uzavírkách nebo opravách a objevovat se tam budou i zprávy o připravovaných dopravních projektech. „Prostřednictvím sociální sítě bychom také rádi dostávali i zpětnou vazbu od obyvatel města. Facebook bude společně s mobilní aplikací a s webem jedním z nejdůležitějších komunikačních kanálů města na téma dopravy,“ doplnil Jaroslav Vymazal.

Vylepšená MHD 

Zároveň se na obou místech, ať už na webu nebo na facebooku, zájemci dozvědí, jaké jsou další možnosti cestování po Jihlavě.  „Máme tu například rozvinutý systém městské hromadné dopravy, který budeme dál zdokonalovat. Cestující mají zatím k dispozici 12 autobusových a 7 trolejbusových linek. Stavíme také nové zastávky, aby byly pro lidi více dostupné. Pokračovat v tom chceme i do budoucna,“ dodává Jaroslav Vymazal s tím, že vedení města neustále rozšiřuje také síť cyklostezek. Denně je totiž podle elektronických sčítačů využívají stovky lidí.

Zvýhodnění pro obyvatele s trvalým bydlištěm 

Stejně jako další města, i Jihlava se dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst. Podle posledního sčítání připadá ve městě na 22 tisíc stání okolo 26 tisíc aut, přičemž jejich počet se neustále zvyšuje. „I když k tomu připočítáme místa u obchodních center, firem nebo na soukromých pozemcích, chybí v tuto chvíli v Jihlavě tři tisíce parkovacích míst. Za dalších pět let přibydou v Jihlavě další čtyři tisíce aut a bez zásahu města by tak chybělo celkem sedm tisíc ploch,“ vysvětlil potřebu nové koncepce parkování v Jihlavě radní David Beke. V první fázi se podle jeho slov chce město zaměřit hlavně na změnu režimu parkování. Budou se zavádět rezidentní zóny, ve kterých se budou zvýhodňovat obyvatelé s trvalým bydlištěm a podnikatelé se sídlem nebo provozovnou.

Na policejní parkovací dům v Jihlavě dá kraj dalších deset milionů korun

Krajští zastupitelé na svém posledním zasedání schválili desetimilionový dar na stavbu parkovacího domu, který bude stavět Policie ČR v Jihlavě. Celková výše daru je 20 milionů korun. Už loni zastupitelé uvolnili prvních deset milionů. Stavba domu...

„Přibude také víc jednosměrek, chceme revidovat stávající plochy parkovišť a získat také nová parkovací místa,“ doplnil David Beke s tím, že si město od této fáze slibuje i lépe průjezdné ulice. V současnosti totiž podle něj vznikají nepříjemné situace, kdy řidiči odstaví své vozy tam, kam nemají, a brání pak průjezdu jak hasičů, záchranářů nebo popelářů, tak i ostatním řidičům.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky parkování, doprava, systém, pravidla, Jihlava, bydliště, facebooková stránka, Jaroslav Vymazal, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Čermák

A jak se zlepší parkovaní pro dojíždějící z okolních obcí, kteří pracují v Jihlavě?

Neděle, 6. února 2022, 11:58Odpovědět

V Jihlavě začnou platit nová pravidla pro parkování. Výhodu budou mít podnikatelé a lidé s trvalým bydlištěm | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.