Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Následek silného větru na Vysočině: Trať z Prahy do Brna byla u Žďáru hodiny zavřená

, aktualizováno 31. ledna 2022, 7:56

Silný vítr, který foukal v našem kraji část soboty a prakticky celou neděli, komplikoval cestování nejen řidičům na silnicích. Problémy způsobil třeba i na železniční trati u Žďáru nad Sázavou. Podle nejnovějších informací hlavní spojnice Prahy a Brna je opět průjezdná. Jezdí se zatím po jedné koleji. Správa železnic (SŽ) obnoví plný provoz během dneška, řekla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Trať byla od odpoledne zavřená několik hodin. Kvůli silnému větru popadaly stromy v úseku dlouhém asi 200 metrů na trakční vedení mezi Žďárem nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou na Vysočině. Úsek tak neprojely desítky vlaků.

Správa železnic (SŽ) informovala o tom, že provoz obnovila, na twitteru. „V úseku se začalo jezdit po jedné koleji, druhou kolej zprovozníme v pondělí," řekla mluvčí Radka Pistoriusová.

Denně jezdí místem desítky vlaků. České dráhy (ČD) zajistily náhradní autobusovou dopravu. Omezení se týkala všech rychlíků a osobních vlaků. „Jen mezinárodní vlaky ČD odklonily přes Olomouc, Pardubice a Českou Třebovou," řekl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Na Vysočině byla kvůli následkům větru přerušená železniční doprava na několika dalších tratích: Havlíčkův Brod a Veselí nad Lužnicí a z Jihlavy do Brna. České dráhy (ČD) zajišťovaly náhradní dopravu.

Vítr zaměstnal i hasiče

Plné ruce práce měli kvůli silnému větru také hasiči. Ti na Vysočině měli kvůli počasí více než 110 výjezdů, nejčastěji ze silnic odstraňovali popadané stromy. 

Na Vysočině, přesně jak předpovídali meteorologové, řádí od včerejšího podvečera silný vítr. Ten zaměstnává hlavně hasiče, ti mají na svém kontě od sobotního večera celkem více než 110 událostí, které souvisí s počasím.

Hasiči vyjížděli třeba i do Herálce na Žďársku, kde ležela přes komunikaci větev. K jejímu odstranění vyjížděli hasiči z Herálce, kteří na svém facebookovém profilu vyzvali řidiče k tomu, že není nutné úplně ke všem spadlým větvím volat hasiče. Za pravdu jim dala řada komentujících. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky doprava, počasí, železnice, vítr, Vysočina, vichřice, Brno, Žďár nad Sázavou, Praha, Kraj Vysočina, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Ostrov nad Oslavou, Herálec, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Následek silného větru na Vysočině: Trať z Prahy do Brna byla u Žďáru hodiny zavřená | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.