Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda se rozhodla snížit slevy v dopravě. Studenti či důchodci si připlatí o pětadvacet procent

Vláda rozhodla, že slevy ve veřejné dopravě se sníží ze současných 75 procent na 50 procent z jízdného. Změna by měla platit od 1. dubna. Slevy budou moci dál využívat děti a studenti do 26 let a senioři starší 65 let. Systém slev se navíc rozšíří o invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně. Po jednání vlády to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Redukce slev by měla přinést ročně úsporu přes 1,8 miliardy korun. Před covidovou krizí stát za slevy dopravcům vyplatil 5,79 miliardy korun, během krize účet klesl zhruba o více než dvě miliardy korun.

Lidem s průkazem ZTP vyšší sleva zůstane

V současnosti mohou slevy ve výši 75 procent z jízdného využívat studenti do 26 let a senioři starší 65 let. Vládní koalice už před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny avizovala, že chce systém slev upravit. Současnou podobu koalice kritizovala jako nehospodárnou, zvýhodnění pro vybrané skupiny obyvatel však zůstane. Slevy ve výši 75 procent využívají ve veřejné dopravě ze zákona i cestující s průkazem ZTP, u nichž se ovšem nic měnit nebude.

„Poloviční sleva jízdného je stále pro využívání veřejné dopravy atraktivní a zároveň znamená nezanedbatelnou úsporu ve státním rozpočtu. Je to odpovědná sleva, která šetří finanční prostředky, je sociálně citlivá, neodvádí cestující z dopravy a bere dopravcům motivaci k nekalým praktikám,“ řekl ke změnám Martin Kupka.

Podle něj vláda změnou reagovala na aktuální ekonomickou situaci, kdy je jejím cílem snižovat státní výdaje. „Předchozí vláda plánovala na slevy pouze 2,5 miliardy, které by na letošní rok nepokryly ani navrhovanou slevu 50 procent. Škoda, že se její představitelé nepřiznali, že budou muset buď slevy snížit, nebo ještě zvýšit naše společné zadlužení,” dodal ministr.

Slevy závisí na celkové ekonomické situaci Česka

Náklady na slevy budou podle Kupky v případě příznivého vývoje a zvyšování počtu cestujících na předkrizovou úroveň šplhat ke čtyřem miliardám korun za rok. V případě pokračování krize a oslabování mobility by to pak mělo být kolem 2,5 miliardy korun ročně.

Slevy platí od září 2018, kdy o nich rozhodla tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO). Od té doby stát zaplatil na kompenzacích dopravcům doposud přes 14 miliard korun. Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových a regionálních autobusových a železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V železniční dopravě platí pouze ve vozech druhé třídy.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky jízdné, peníze, ceny, doprava, vláda, slevy, krize, Martin Kupka, veřejná doprava, ODS, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jasoň Klíma

Skoro všude mají senioři nad 70 let veškerou veřejnou dopravu zdarma. Ale v Česku se za to vybírá, stejně jako na veřejných WC. Přitom pochybuju, že (i zdraví) důchodci jezdí po výletech častěji než musí, zvlášť při nepříznivém počasí. Ale lidi z vesnic musí k doktorovi, za nákupy, do úřadů a děti do škol dojíždět. Ani řidičák nedostanou. Tak jim to trochu ztížíme, že jo?

Čtvrtek, 20. ledna 2022, 14:36Odpovědět

Vláda se rozhodla snížit slevy v dopravě. Studenti či důchodci si připlatí o pětadvacet procent | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.