Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce mostu na D1 u Bíteše jde podle plánu. Prohlédněte si aktuální stav prací

V těchto dnech se stále pracuje na rekonstrukci dálničního mostu v levém jízdním pásu u Velké Bíteše na Žďársku. Součástí stavby je i rekonstrukce vozovky na obou předmostích a větve mimoúrovňové křižovatky Velká Bíteš. Práce doposud probíhají podle stanoveného harmonogramu. Na mostě již proběhly veškeré demolice.

Dále bylo provedeno odvodnění rubu obou opěr a nyní se pracuje na armování a betonáži jejich nových úložných prahů. „Na západní opěře je již po betonáži a odstraňuje se bednění a zahlazuje povrch. Stávající ocelolitinová ložiska jsou zde již nahrazována novými elastomerovými, přičemž každý z 11 nosníků bude uložen na samostatné a v případě nutnosti vyměnitelné ložisko. Na východní opěře se pracuje na armování a bednění před betonáží,“ popisuje postup prací Martin Buček z Ředitelství silnici a dálnic ČR (ŘSD), které mají rekonstrukci na starosti.

Zajímavostí průběhu této části rekonstrukce je zvednutí hlavní nosné konstrukce do takové úrovně, aby se pod most dostala bourací technika a následně mohly být odstraněny a nahrazeny úložné prahy opěr a provedena výměna ložisek. „To bylo provedeno pomocí soustavy synchronizovaných lisů osazených na podpůrných konstrukcích před opěrami. Probíhalo vždy střídavě po několika centimetrech na každé straně a celý proces zvednutí na požadovanou výšku proběhl v průběhu dopoledne,“ dodává Buček.

Po dokončení úložných prahů a výměně ložisek bude nosná konstrukce spuštěna zpět na nová ložiska a následovat bude betonáž spřahující desky a její ošetření novou hydroizolací. Dojde k zásypu na rubu závěrných zídek, aby se mohlo začít pracovat na nových přechodových oblastech mostu.

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky most, oprava, rekonstrukce, dálnice, D1, Velká Bíteš, fotogalerie, doprava, Vysočina, Dálnice D1, okres Žďár nad Sázavou, Martin Buček, Ředitelství silnic a dálnic, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce mostu na D1 u Bíteše jde podle plánu. Prohlédněte si aktuální stav prací | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.