Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavské městské nádraží je blíž modernizaci. Správa železnic získala povolení

Jihlavské městské vlakové nádraží čeká rozsáhlá modernizace. A ta je zase o něco blíž, protože Drážní úřad po sloučeném územním a stavebním řízení vydal pro stavbu s předpokládanými náklady 1,22 miliardy korun společné povolení.

Vlakové nádraží, které nyní nese název Jihlava město, se tak má do budoucna po své modernizaci stát nejdůležitějším jihlavským nádražím.

Budoucí podoba centrálního dopravního terminálu (zdroj: jihlava.cz)

Podle plánu zde vzniknou nová nástupiště, pod celým kolejištěm by se měl vybudovat podchod. K zemi by měla jít i nevzhledná výpravní budova a na jejím místě se postaví nová.

Stavba bude uvažována ve dvou etapách. První etapa – demolice výpravní budovy, nepotřebného kolejiště na straně Centrálního dopravního terminálu, vybudování provozní budovy, úprava drážní infrastruktury a zázemí pro personál železniční stanice Jihlava město. V druhé etapě bude dokončena celková modernizace stanice.

Do země se ale nekopne ještě nejméně dva roky. Správa železnic totiž čeká na město, které chce zároveň v místě budovat nový dopravní terminál. Součástí plánů je zbudování nového autobusového nádraží, terminálu městské hromadné dopravy a parkovacích míst pro automobily i jízdní kola. Mimo jiné má vzniknout zhruba kilometr nové trolejbusové tratě.

„Modernizaci železniční stanice Jihlava město je kvůli minimalizaci dopadu na cestující nutné provádět souběžně se stavbou centrálního dopravního terminálu připravovanou statutárním městem Jihlava. S ohledem na postup přípravy stavby terminálu v současné době předpokládáme zahájení modernizace stanice ve druhé polovině roku 2023,“ sdělil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Původně chtěla Správa železnic zahájit stavbu letos v létě.

Z Prahy do Jihlavy za tři čtvrtě hodiny? Kraj chce, aby vysokorychlostní trať vedla kolem Jihlavy

Zastupitelstvo Vysočiny trvá na vedení plánované vysokorychlostní tratě (VRT) s napojením v Jihlavě - Pávově a žádá vládu a její poradní orgány, aby dál řešily toto vedení nové železnice. Pro usnesení dnes zvedlo ruku 35 zastupitelů kraje, proti...

Také vedení města předpokládá, že výstavba by mohla začít v roce 2023. Loni ovšem Jihlava předčasně sama přerušila proces hodnocení stavby na okolí (EIA) s tím, že dokumentaci je nutné doplnit.

Budoucí podoba centrálního dopravního terminálu (zdroj: jihlava.cz)

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mapy.cz, jihlava.cz | Zdroj Správa železnic, zdopravy.cz

Štítky nádraží, městské, vlak, modernizace, povolení, Správa železnic, Správa železniční dopravní cesty, železniční stanice, Jihlava, Drážní úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské městské nádraží je blíž modernizaci. Správa železnic získala povolení | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.