Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Poškozená železniční trať u Jihlavy by měla být opravena do konce tohoto týdne

Provoz na železniční trati mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem by měl být obnoven v neděli 5. června. ČTK to dnes řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Trať byla poškozena 26. května, kdy ve stanici Jihlava vykolejily dva vagony nákladního vlaku. Škoda na trati, původně odhadnutá téměř na devět milionů korun, se po zjištění rozsahu poškození zvýšila na 14 milionů korun a podle Illiaše nemusí být tato částka konečná.

„Původně jsme mysleli, že je poškozených kolem 2500 pražců, jejich počet je ale nakonec přibližně 3500, a zřejmě stále není konečný,“ řekl mluvčí.  Dělníci musí v poškozeném úseku odstranit obě koleje, vyměnit poškozené pražce, podsypat je štěrkem, utěsnit a znovu zaměřit geometrickou polohu koleje. „To jsou všechno věci, které dlouho trvají, a jsou nákladné,“ řekl Illiaš.

ČTĚTE TAKÉV Jihlavě ráno vykolejily dva vagony, škoda je téměř deset milionů korun 

Nehoda se stala 26. května kolem 06:30. Poslední vagon nákladního vlaku vykolejil na výhybce, jel asi dva kilometry ve vykolejeném stavu, poté se utrhl a převrátil na bok. Při tom vykolejil i vůz před ním, který pak pokračoval dál asi 200 metrů. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda na vlaku se odhaduje na jeden milion korun. Příčina vykolejení vagonu se podle Martina Drápala z Drážní inspekce stále vyšetřuje. „Technická závada je jen jednou z možných příčin,“ řekl Drápal ČTK.

České dráhy zavedly po dobu oprav trati náhradní autobusovou dopravu. Pro dálkové spoje je vedena mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, pro regionální dopravu mezi Jihlavou a Dobronínem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihlava, Správa železniční dopravní cesty, Havlíčkův Brod, České dráhy, Drážní inspekce, železnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poškozená železniční trať u Jihlavy by měla být opravena do konce tohoto týdne | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.