Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Radar v Jihlavském tunelu za půl roku odhalil skoro 9 tisíc hříšníků. Kde jinde se ještě začne měřit?

Na úsekové měření v Jihlavském tunelu si většina řidičů zřejmě už zvykla. Rychlost se zde kontroluje od 16. března 2019. Za první pololetí letošního roku bylo zaznamenáno 8543 řidičů, kteří nedodrželi stanovenou „šedesátku“. Uvedl to na dotaz redakce Drbny Lubomír Dohnal, vedoucí jihlavského odboru dopravy.

Pro srovnání – v roce 2019 rychlost nedodrželo celkem 27076 řidičů, přičemž provozovateli vozidla je po překročení povolené rychlosti zaslána výzva k úhradě určené částky ve výši 1 tisíc korun. Pokud ji provozovatel vozidla nezaplatí, jde přestupek do správního řízení, kde hrozí i výrazně vyšší částka.

Jihlavský tunel je jednotubusový, sypaný, délku má 307 metrů a zahájil svůj zkušební provoz již 1. 7. 2004. Projíždějí jim zejména osobní a nákladní vozidla, které směřují po přivaděči na D1 nebo v obráceném směru na Znojmo a Vídeň.

Určitě dobrou zprávou je to, že počet hříšníků v Jihlavském tunelu od začátku úsekového měření klesá. „V roce 2019 průměrně rychlost v tunelu překročilo víc než 3000 řidičů za kalendářní měsíc, toto číslo postupně od podzimu klesá. Je to zřejmě dáno i tím, že řidiči a navigační aplikace už o úsekovém měření vědí a řidiče upozorňují na měření,“ vysvětluje mluvčí radnice Radovan Daněk možné důvody příznivější statistiky. Přesto i v posledních měsících překročilo rychlost v tunelu asi 1400 aut měsíčně, což znamená skoro 50 přestupků denně, a to i přesto, že se v době koronaviru auty skoro nejezdilo.

Statistiku nepříznivě ovlivňují i letní měsíce, kdy je provoz vyšší, a tím pádem narůstá i počet řidičů, kteří jedou vyšší rychlostí, než je dovoleno. „V roce 2019 o letních prázdninách evidoval náš úřad v tunelu přes 200 přestupků denně,“ dodává mluvčí Daněk.

Za zmínku stojí letošní „rekordman“, který se Jihlavským tunelem řítil více než 190kilometrovou rychlostí. Jeho jízdu zaznamenal radar na začátku února, šlo o řidiče dodávky zahraniční doručovatelské služby.

Řidiči v Jihlavě budou od podzimu kontrolováni na dalším místě, konkrétně půjde o úsek na frekventované silnici II/602 u Hosova, kde mimo jiné zastavují i „modré“ autobusy, a místo se tak stává velice rizikovým nejen pro dospělé z Hosova. Nebezpečné přecházení zde absolvuje i řada školou povinných dětí. „Hosov je naprojektován, v současné době zajišťujeme potřebná vyjádření všech dotčených, následovat bude správní řízení o umístění stavby, pak oslovíme stavební firmy a vybereme zhotovitele tak, aby mohlo být nejlépe už letos na podzim zahájeno úsekové měření,“ sdělil k dalšímu úsekovému měření radní pro dopravu Jaroslav Vymazal.

Jihlavě asi přibude další místo s úsekový měřením. Rychlost se bude hlídat u Hosova

Zřejmě už od letošního října se na dalším místě v krajské Jihlavě začne měřit rychlost. Řeč je o úseku na silnici II/602 u Hosova, kde mimo jiné zastavují i „modré“ autobusy, a místo se tak stává velice rizikovým nejen pro dospělé z Hosova....

O měření rychlosti opakovaně žádají občané žijící na Rantířovské ulici. „Tam o tom přemýšlíme. Policie vytipovala jako rizikový také úsek na Sokolovské ulici od křižovatky ulice 5. května po Slavíčkovu. Chodí tudy děti do školy, je tady sportovní hala… I to je místo, kde se dá o měření případně uvažovat,“ uzavírá radní Vymazal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky rychlost, Jihlavský tunel, radar, měření, pokuta, doprava, tunel, Lubomír Dohnal, Drbna.cz, Jaroslav Vymazal, podzim, Vídeň, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radar v Jihlavském tunelu za půl roku odhalil skoro 9 tisíc hříšníků. Kde jinde se ještě začne měřit? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.