Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jihlavě přibydou jednosměrky. Vznikne tak víc parkovacích míst, říká radní Vymazal

Řidiči v Jihlavě musí počítat se změnami. Ve městě totiž budou přibývat ulice s jednosměrným provozem. Důvodem je nedostatek parkovacích míst. Více jednosměrek by mělo situaci vylepšit.

Chystaná městská koncepce parkování počítá výhledově také se stavbou odstavných parkovišť v okrajových částech města a s parkovacími věžemi na sídlištích, sdělil Jaroslav Vymazal (ODS). Cyklistům usnadní jízdu Jihlavou nová cyklomapa.

„Parkováním se zabýváme delší dobu, teď jsme práce zintenzivnili," poznamenal radní Jaroslav Vymazal.

Se změnami musí řidiči počítat již od podzimu, kdy by měly ve městě přibývat zmíněné jednosměrky. Jinak koncepce parkování bude dokončena za necelý rok – do jara 2021.

Uvedené změny v dopravě byl zároveň měly zklidnit dopravu v rezidenčních lokalitách. Podle Vymazala jde o celkem levné řešení. „Bude to o značkách, svislém a vodorovném značení," uvedl. Návrh město ještě projedná s policií.

Podstatně dražší bude stavba dalších záchytných parkovišť pro lidi přijíždějící do krajského města. „Lokality máme zhruba vytipované," pokračuje radní Vymazal. První takové parkoviště koncipované jako P+R (park and ride) nedávno vzniklo u ústředního hřbitova v Žižkově ulici, je tam přes 100 stání.

FOTO: P+R parkoviště v Jihlavě bylo slavnostně otevřeno. Nabízí místo 110 řidičům

Dnes dopoledne bylo slavnostně otevřeno P+R parkoviště, které se nachází v bezprostřední blízkosti jihlavského ústředního hřbitova. Kompletně hotové jsou i práce na křižovatce ulic Žižkova a Rantířovská.

Padesátitisícové město zvažuje i to, že podpoří stavbu parkovacích věží na sídlištích. Majitelům bytů v bytovkách by pro tuto investici mohlo nabídnout přilehlé pozemky. Díky zakladačovým systémům by bylo možné na dvou parkovacích stáních umístit třeba deset aut. „Takže vlastně pětkrát zhodnotíte to místo," vysvětlil jihlavský radní pro dopravu s tím, že systém se dá pořídit za příznivou cenu. Vyhovovat by mohl zejména řidičům, kteří své auto nepoužívají denně.

Novinky se dočkají také cyklisté. Městem je bezpečně provede nová cyklomapa. V Jihlavě je 31 kilometrů cyklostezek a na dalších 20 kilometrech komunikací jsou dopravní opatření zvýhodňující cyklisty. V mapě z nich jsou sestavené tři výletní okruhy. Mapu lze stáhnout do telefonu. Příští rok budou tyto okruhy doplněny barevnými značkami.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky parkování, jednosměrná, doprava, cyklisté, Jihlava, Jaroslav Vymazal, cyklista, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě přibydou jednosměrky. Vznikne tak víc parkovacích míst, říká radní Vymazal | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.