Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sjezd od Jihlavského tunelu k Vodnímu ráji se začne stavět letos. Navzdory nižším příjmům do rozpočtu

Zastupitelé Jihlavy odmítli odložit na příští rok stavbu mimoúrovňové křižovatky, která umožní sjezd z hlavního silničního tahu číslo 38 k zóně s obchody a akvaparkem v ulici Romana Havelky. Méně aut by díky tomu jezdilo přes centrum. Vedení města navrhlo vypustit přes 30 milionů korun na tuto akci z letošního rozpočtu kvůli klesajícím příjmům v důsledku koronavirové krize. Návrh na odložení investice neprošel o jeden hlas.

Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) v debatě uvedla, že by převedení akce do rozpočtu města na příští rok oddálilo její přípravu jen o půl roku. „Bez tohoto sjezdu se Jihlava neobejde a potřebujeme ho,“ uvedla zároveň.

Opoziční zastupitelé vesměs uváděli, že sjezd považují za prioritu. „Snažíme se o to mnoho let, ani jednání s s Ředitelstvím silnic a dálnic nebyla jednoduchá," uvedl bývalý primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Podotkl, že na červnovém zasedání stejně asi bude město muset hledat úspory ještě jinde.

Jihlava potřebuje ušetřit asi 100 milionů. Zastupitelé ale trvají na zahájení stavby sjezdu z přivaděče

Dvanácté zasedání Zastupitelstva města Jihlavy probíhalo poprvé v historii mimo budovu magistrátu. Kvůli nařízením a opatřením vlády v souvislosti s pandemii se zastupitelé sešli v novém přednáškovém sále Vysoké školy polytechnické. Zastupitelé...

Tah číslo 38 slouží jako obchvat části Jihlavy i jako přivaděč k dálnici D1. Po novém sjezdu se z tohoto tahu dostanou na ulici Romana Havelky auta ze směru od Znojma nebo Pelhřimova.

Radní Jaroslav Vymazal (ODS), který byl primátorem před Chloupkem, připomněl to, že se stavbou sjezdu z I/38 završí víc než desetiletá snaha města. ŘSD vytvořilo podmínky pro umístění sjezdu při nedávné rekonstrukci mostů hlavního tahu. Podotkl také, že při zvažování škrtů město licitovalo mezi sjezdem a rekonstrukcí domu na Masarykově náměstí, která má šanci na dotaci z tzv. norských fondů. „Tu jsme tam ponechali,“ uvedl Jaroslav Vymazal.

Podle dubnové analýzy zatím padesátitisícová Jihlava čeká v letošním rozpočtu výpadek kvůli nižším příjmům z daní okolo 100 milionů korun. „Analýza se samozřejmě průběžně aktualizuje,“ řekl Jan Jaroš z ekonomického odboru města.

Pro letošek schválený rozpočet Jihlavy počítal s výdaji 1,264 miliardy korun a příjmy 1,155 miliardy korun. Schodek skoro 109 milionů plánovala samospráva pokrýt z peněz, které má ve svých fondech a na účtech.

Foto Český rozhlas Vysočina | Zdroj ČTK

Štítky ČR, správa, koronavirus, stavby, hospodářství, Jihlava, rozpočet, Roman Havelka, koronavirová krize, Rudolf Chloupek, Ředitelství silnic a dálnic, Karolína Koubová, Jaroslav Vymazal, ČSSD, Jan Jaroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sjezd od Jihlavského tunelu k Vodnímu ráji se začne stavět letos. Navzdory nižším příjmům do rozpočtu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.