Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Soudy na Vysočině se připojily k třídenní stávce, některé se zcela uzavřely

Soudy na Vysočině se připojily ke třídenní stávce, která začala v pondělí 7. října. Některé soudy budou zcela uzavřené, protože se ke stávce připojí všichni administrativní pracovníci. Všechna jednání u jihlavského okresního soudu jsou zrušená či odročená. Uzavřená je i jihlavská pobočka Krajského soudu v Brně, kde bude možné vyslechnout jen rozhodnutí, jiná jednání se neuskuteční.

U pelhřimovského okresního soudu bude soudit jen jeden ze soudců, ostatní jednání jsou odročená. Účast na stávce je tam skoro stoprocentní, řekla novinářům předsedkyně soudu Jitka Papežová. Obdobná je situace ve Žďáru nad Sázavou. „Některá jednání proběhnou, některá byla zrušena. Do stávky se zapojí asi 98 procent pracovníků," řekla mluvčí Okresního soudu Žďár nad Sázavou Markéta Smejkalová. Jednání budou bez zapisovatelek, soudci budou jednání pouze zaznamenávat do diktafonu. „Účastníků se to víceméně nedotkne, spíš je to o tom, že jednání běžně zajišťujeme ve složení soudce a paní zapisovatelka, ale zapisovatelky se účastní stávky," dodala Smejkalová.

Omezeně bude jednat i Okresní soud Třebíč. Do budovy budou moci pouze účastníci jednání. Všechna oddělení, podatelna, pokladna i informační kanceláře zůstanou uzavřené. Bez obsluhy bude také telefonní ústředna. Podání bude možné doručit pouze elektronicky nebo poštou.

Na Okresním soudu v Havlíčkově Brodě, který spadá pod pardubickou pobočku Krajského soudu v Hradci Králové, se do stávky nezapojí sedm z 50 zaměstnanců. „Sedm se jich nezapojí a ještě pět jich je dlouhodobě nemocných, takže 12 z 50 nebude stávkovat. Budova soudu bude uzavřená. Jednání byla všechna odročena. Nebude fungovat ani podatelna, ani pokladna, ani možnost sepisu návrhů v opatrovnických věcech," uvedla ředitelka správy soudu Jana Hermanová. Situace je podle ní jiná než při stávce z května letošního roku, kdy se nepodařilo všechna jednání odročit a soud byl částečně v provozu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Ministerstvo spravedlnosti ČR

Štítky soud, soudy, stávka soudů, stávka úředníků, stávka soudců, Okresní soud Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudy na Vysočině se připojily k třídenní stávce, některé se zcela uzavřely | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.