Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Na Vysočině je sklizených 70 procent obilovin a téměř všechna řepka

Na Vysočině sklidili zemědělci do začátku tohoto týdne obiloviny ze 70 procent polí. Řepky měli venku poslední 4,2 procenta, všechna už je sklizená na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku. V těchto dvou okresech postupují kombajny nejrychleji v kraji i na obilných polích. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zemědělství a jihlavské agrární komory. V republikovém porovnání je na Vysočině mírně nižší výnos obilovin, ale lepší úroda řepky.

V Česku byly do konce minulého týdne sklizené obiloviny z 84,4 procenta ploch. Průměrný republikový výnos 5,95 tuny z hektaru je ve srovnání s dosavadním výsledkem na Vysočině vyšší o 80 kilogramů. Řepku zbývá v zemi sklidit z 3,5 procenta polí. Průměrný výnos řepky v ČR je 2,81 tuny z hektaru, zatímco na Vysočině zemědělci z hektaru sklidili skoro 3,4 tuny. Je to zatím nejvyšší výnos mezi kraji.

Žně na Vysočině postupují rychleji než vloni, i když koncem minulého týdne byly někde dešťové přeháňky. V minulém roce bylo touto dobou sklizeno 30 procent obilí a řepky 56 procent, řekl ČTK Vlastimil Vaněk z jihlavské agrární komory.

V předchozím týdnu sklidili zemědělci na Vysočině poslední hektary ozimého ječmene, který vyrostl na 14.260 hektarech polí. Jeho průměrný výnos 5,74 tuny je skoro o tunu nižší než před rokem. Nejvyšší hektarové výnosy má zatím s 6,1 tuny ozimá pšenice, která zabírala přes 71.000 hektarů půdy, což bylo v tomto kraji 56 procent všech polí s obilovinami. Druhý nejvyšší výnos je na Vysočině zatím u žita, jehož se v průměru odváží 5,9 tuny z hektaru.

Z okresů Vysočiny mají nejvyšší výnosy u obilovin pěstitelé na Třebíčsku a na Žďársku, kteří z hektaru mají okolo 6,1 tuny. Nejvíc řepky zatím sklízejí na Jihlavsku a Pelhřimovsku, v průměru to je okolo 3,6 tuny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sklizeň obilí, zemědělci, obiloviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je sklizených 70 procent obilovin a téměř všechna řepka | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.