Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Vysočinou se přehnaly bouřky, hasiči kvůli nim odstraňují desítky stromů. Výpadky elektřiny postihly tisíce domácností

Vysočinou se přehnaly bouřky, lámaly větve a stromy. Hasiči je odstraňovali na asi 50 místech, nejprve na Jihlavsku a Pelhřimovsku, pak na Třebíčsku. Vše je zatím bez zranění, uvedla podvečer mluvčí hasičského záchranného sboru Petra Musilová. Spadlý strom zastavil na Jihlavsku provoz na železnici.

Kvůli stromům a větvím na silnici vyjížděli hasiči mimo jiné do Černovic a Humpolce na Pelhřimovsku nebo Hodic a Třeště na Jihlavsku. Mezi Třeští a Kostelcem u Jihlavy nejezdí kvůli spadlému stromu v kolejišti vlaky. Podle informací Českých drah byly odřeknuté dva spěšné vlaky, cestující mohou využít následující spoje.

V některých obcích na Třebíčsku napadala během krátké doby vyšší vrstva krup, teplota během bouřky výrazně poklesla. Výstraha meteorologů před silnými bouřkami, při kterých může rychlost větru dosáhnout až 70 kilometrů v hodině, platila do 20 hodin. V noci na úterý má být na Vysočině už polojasno nebo jasno a vítr bude jen mírný.

E.on kvůli silným bouřkám, které se přehnaly přes Vysočinu a jižní Moravu, evidoval na našem distribučním území zhruba 3 500 domácností s omezením dodávek elektrické energie a 9 poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíce postiženými oblastmi jsou Jihlavsko (1 500 odběratelů), Břeclavsko (1 400 odběratelů) a Třebíčsko (400 odběratelů). Nejčastějšími příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a jeho následné poškození.

„Dodávky se nám daří rychle obnovovat. Ještě v 19 hodin jsme evidovali více než 6 500 domácností s omezením dodávek. Na opravách i nadále intenzivně pracujeme,“ zhodnotil situaci zhruba ve 20 hodin mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Srp

Štítky ČR, počasí, hasiči, železnice, bouře, Vysočina, Kraj Vysočina, strom, bouřka, okres Jihlava, okres Třebíč, okres Pelhřimov, Hasičský záchranný sbor, Třešť, České dráhy, Černovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinou se přehnaly bouřky, hasiči kvůli nim odstraňují desítky stromů. Výpadky elektřiny postihly tisíce domácností | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.